Plăcile video pentru gaming: 3 aspecte important de știut

18 aug. 2022

În computerele și laptopurile moderne, plăcile grafice sunt o componentă esențială, deoarece majoritatea aplicațiilor au nevoie de un anumit nivel de procesare grafică. Pe computerele desktop avem opțiunea de a instala o placă grafică dedicată. Aceste plăci grafice pot fi schimbate și actualizate în viitor.

Pentru gaming, plăcile grafice sunt absolut necesare, deoarece majoritatea jocurilor moderne 3D necesită una. Alte aplicații bazate pe grafică 3D, cum ar fi modelarea, animația etc. necesită, de asemenea, o placă grafică puternica. În acest articol vei putea afla de ce trebuie să acorzi atenție la overclocking-ul plăcilor video

Pe lângă aplicațiile specifice, chiar și aplicațiile standard și sistemele de operare precum Windows și Linux, necesită un anumit nivel de capabilități grafice pentru o performanță optimă. Plăcile grafice au o mulțime de specificații tehnice care îi determină performanța. Dacă intenționezi să cumperi o placă grafică, atunci este imperativ să evaluezi specificațiile cheie, cum ar fi cerințele GPU, memorie și putere.

Chiar dacă este adevărat că plăcile grafice mai scumpe sunt mai puternice decât cele mai ieftine, este posibil să nu aibă întotdeauna cel mai bun raport preț performanță. Deci, chiar dacă ai un buget mare, este important să te asiguri că puterea de procesare grafică a plăcii grafice merită efectiv prețul. Este foarte important să cunoști caracteristicile și specificațiile cheie ale plăcilor grafice atunci când cumpărați una.

Overclocking-ul unei componente hardware presupune forțarea acesteia să funcționeze la o frecvență mai mare decât cea pentru care a fost proiectată. Componentele tipice pentru overclocking sunt microprocesorul, memoria RAM, placa grafică și cipurile plăcii de bază. Scopul acestui proces este de a crește performanța fără a termina prematur sistemul. Cu toate acestea, o componentă mai scumpă și mai puternică poate fi mai greu de obținut, astfel încât este posibil să trebuiască să achiziționați un al doilea element sau unul îmbunătățit. Dezavantajul este că toate componentele overclockate pot avea o durată de viață mai scurtă sau chiar pot fi distruse.

1.   GPU-ul

Există doar 2 mărci care produc GPU-uri și anume Nvidia și AMD. GPU-urile lor sunt apoi folosite de producători terți pentru a face plăci grafice. Ambele mărci oferă o colecție foarte mare de GPU-uri în diferite puncte de preț și set de caracteristici. GPU-ul este adesea denumit cu procesor grafic sau chipset grafic, ambele înseamnă același lucru.

Există o placă grafică pentru fiecare caz de utilizare, de la jocuri de bază la jocuri cu fps ridicat și modelare 3D. GPU-urile au multe tehnologii similare implementate sub un nume de cod diferit. De exemplu, Nvidia folosește termenul CUDA Cores, unde AMD le numește procesoare Stream. În mod similar, Nvidia folosește termenul SLI pentru configurarea mai multor GPU, în timp ce AMD folosește numele Crossfire.

2.    Procesoare de flux/nuclee CUDA

Acești termeni se referă la același lucru. Stream Processor este nomenclatura pentru hardware-ul AMD și CUDA Cores pentru Nvidia. Aceste nuclee pot fi considerate ca multe unități de calcul individuale din GPU care fac calculele grafice. Având mai multe nuclee va oferi mai multă performanță. Cu toate acestea, compararea nucleelor ​​între producători poate să nu vă ofere o idee exactă despre diferența de putere grafică, deoarece mai multe variabile pot afecta performanța GPU-ului, cum ar fi viteza de ceas și arhitectura.

3.   Viteza ceasului procesorului

Fiecare dintre nucleele menționate mai sus este similar cu un nucleu dintr-un CPU, prin aceea că funcționează la o anumită viteză de ceas. Această viteză de ceas indică numărul de calcule pe care nucleele le fac în fiecare secundă și este măsurată în MHz. Simpla punere directă a vitezelor de ceas de bază este un mijloc slab de comparație, deoarece alți factori pot influența performanța în general. Cu toate acestea, dacă totul este identic, atunci o viteză mai mare a ceasului va indica în general o performanță mai bună.

Alegerea unui tip de placă video se datorează în primul rând necesității. De asemenea, trebuie să ții cont de bugetul și nevoile tale. Nu alege o placă video mai scumpă, doar pentru că vei considera că aceea este mai bună. Poți găsi plăci video mult mai bune și la un preț accesibil.

publicitate vrancea
Advertoriale

Acesta articol este un advertorial.