Creditul pentru construcție casă: cum să finanțezi visul tău imobiliar

16 feb. 2024

Când crezi că prețul caselor a crescut foarte mult și nu îți permiți achiziția uneia, o soluție poate fi reprezentată de construirea propriei case. Singur sau cu ajutorul a cel mult 2 co-debitori, îți poți finanța visul prin solicitarea creditului pentru construcție casă. Satisfacția planificării în detaliu a locuinței, de la zero până la finisaje, este neprețuită, iar un astfel de demers poate fi destul de complex, un motiv în plus să alegi partenerul potrivit pe tot parcursul acestui proces. 

credit casa

Ce înseamnă un credit pentru construcție casă?

Creditul pentru construcție casă reprezintă o formă de finanțare oferită de bancă pentru a acoperi cheltuielile asociate cu ridicarea unei locuințe. Procesul de aplicare pentru un credit de construcție implică mai multe etape importante. În primul rând, vorbim de pregătirea planurilor detaliate ale construcției, care trebuie să fie realizate în colaborare cu profesioniști precum arhitecți și ingineri. Este esențial să dezvolți un proiect care să includă toate aspectele construcției, de la fundație până la finisaje.

Aplicarea pentru creditul de construcție se face la o instituție financiară, care va analiza cererea și va verifica documentele furnizate. Printre documentele necesare se numără proiectul construcției, bugetul acestuia și informații despre veniturile tale. Instituția financiară va evalua aceste informații și va decide dacă va acorda sau nu împrumutul solicitat.

Banca joacă un rol crucial în procesul de creditare pentru construcție, deoarece ia decizia finală în privința acordării creditului. De aceea, este important să colaborezi cu o instituție financiară de încredere și să furnizezi toate informațiile necesare pentru a-ți crește șansele de a obține împrumutul dorit.

Cum să alegi banca potrivită pentru creditul de construcție?

Pentru a alege banca potrivită pentru creditul de construcție, trebuie să faci o analiză atentă a ofertelor disponibile pe piață. Va trebui să compari ratele dobânzilor oferite de diferite bănci, pentru a alege împrumutul cu o rată cât mai avantajoasă, care să nu îți încarce bugetul lunar.

Poți solicita un credit pentru construcție casă online, programând o sesiune de video banking sau direct în sucursala cea mai apropiată de tine. Valoarea unui astfel de credit este cuprinsă între 5.000 și 400.00 de euro sau contravaloarea împrumutului în lei, iar perioada maximă de creditare este de 35 de ani.

Este important să știi că valoarea maximă finanțată este de până la 100% din valoarea devizului aferent construcției, dar nu mai mult de 85% din valoarea de piață a garanțiilor pentru un credit în lei, respectiv 75% în cazul unui credit în euro, dacă nu ai o locuință la data solicitării împrumutului.

În schimb, în cazul celor care au o locuință în proprietate și solicită un credit pentru construcție casă, valoarea maximă finanțată este de 75% din valoarea de piață a garanțiilor pentru creditele în lei, respectiv 65% pentru creditele în euro.

Pentru o sumă mai mare ai posibiltatea să aduci alături de tine 1 sau 2 co-debitori. Garanțiile pe care le vei oferi în schimbul unui credit pentru construcție casă sunt:

  • ipotecă imobiliară asupra unui imobil;
  • ipotecă mobiliară asupra poliței de asigurare a imobilului adus în garanție;
  • ipotecă mobiliară asupra contului curent deschis la bancă.

Avantajul oferit de un astfel de împrumut este că îl poți utiliza în mai multe tranșe, în baza graficului de execuție a lucrărilor sau a unui plan de finanțare agreat cu banca. Dovada faptului că ai folosit fondurile pentru construcția casei se face cu facturi fiscale, dar și cu raportul de evaluare care constată stadiul lucrărilor.

Care sunt condițiile pentru acordarea creditului pentru construcție casă?

Pentru a obține un credit pentru construcție casă, există anumite condiții pe care trebuie să le îndeplinești. În primul rând, trebuie să fii cetățean român, rezident în România. De asemenea, trebuie să ai minimum 18 ani dacă vrei să soliciți un astfel de ajutor financiar și maximum 70 de ani la data ultimei scadențe a creditului.

În ceea ce privește statutul profesional, poți fi salariat cu o vechime de cel puțin 1 an, fără întreruperi în muncă, din care ultimele 3 luni la actualul loc de muncă sau cu o vechime de cel puțin 12 luni neîntreruptă la actualul loc de muncă. De asemenea, poți fi și pensionar sau poți avea o profesie liberală cu o experiență de cel puțin 1 an.

Pentru a demonstra veniturile tale, vei trebui să aduci documente justificative. Este important de menționat că se iau în considerare o gamă foarte largă de venituri, inclusiv cele provenite din alte surse decât cele salariale, cum ar fi pensii, drepturi de autor sau venituri din profesii liberale.

În plus, este necesară evaluarea imobilului achiziționat sau adus în garanție. Aceasta poate fi realizată de un evaluator desemnat de bancă sau de un evaluator, membru ANEVAR, ales de tine.

Creditul pentru construcția casei este diferit de împrumutul pentru achiziția locuinței dorite. De aceea, ți-am oferit un scurt ghid al traseului de urmat și ți-am vorbit despre implicațiile procesului. De tine depinde, acum, să alegi să lucrezi cu profesioniști din domeniul construcției și experți bancari pentru a te asigura că proiectul este gestionat eficient, conform legii.

publicitate vrancea
Advertoriale

Acesta articol este un advertorial.