În cazul persoanelor care suferă de trombofilie, procesul de coagulare a sângelui este grăbit, cu riscul apariției unor cheaguri de sânge. Citește în continuare și află de ce apare trombofilia, cum se manifestă și care sunt pericolele asociate!
Trombofilia poate fi moștenită sau dobândită. În cazul trombofiliei moștenite, boala este cauzată de mutațiile anumitor gene responsabile de sinteza unora dintre factorii implicați în procesul de coagulare. Printre cauzele trombofiliei moștenite se numără:
Trombofilia dobândită este cauzată de deficite ale organelor responsabile de sinteza sau eliminarea factorilor implicați în coagulare (ficatul, rinichiul). Sindromul antifosfolipidic reprezintă cea mai frecventă formă de trombofilie dobândită și este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar dezvoltă anticorpi împotriva unor structuri proprii.
Persoanele diagnosticate cu boli autoimune (de exemplu, lupus) pot fi mai predispuse la dezvoltarea trombofiliei. În plus, creșterea riscului de a dezvolta cheaguri de sânge poate fi cauzată și de:
Discută cu medicul tău și află mai multe despre trombofilie dacă ai o parte din factorii de risc ce ar putea favoriza apariția acestei afecțiuni.
Cheagurile de sânge apărute mai rapid în cazul persoanelor cu trombofilie pot călători prin vasele de sânge în întreg organismul și pot cauza afectarea serioasă a:
Trombofilia nu este caracterizată de simptome specifice. Manifestările apar ca urmare a dezvoltării unui cheag de sânge și afectarea unui anumit organ. De exemplu, în cazul trombozei venoase profunde localizate la nivelul membrului inferior pot apărea simptome precum:
Tromboza venoasă profundă reprezintă o urgență medicală și este important să soliciți asistență medicală dacă te confrunți cu vreunul din simptomele de mai sus .
În concluzie, trombofilia te predispune la dezvoltarea unor cheaguri de sânge ce pot provoca afecțiuni serioase prin blocarea unor vase de sânge. Dacă ai un membru al familiei diagnosticat cu trombofilie sau prezinți factori de risc asociați cu această afecțiune, nu ezita să discuți cu medicul tău pentru a identifica cele mai bune metode prin care poți preveni apariția complicațiilor trombofiliei!