Ce tip de învelitoare este indicată pentru acoperiș – tablă (țiglă metalică) sau țiglă ceramică?

15 iun. 2023

Cu siguranta, inainte sa te apuci sa iti construiesti casa sau cand iti planifici schimbarea acoperisului vechi, ai trecut prin provocarea alegerii sistemului de invelitoare pe care il vei folosi pentru constructia acoperisului, tabla (cunoscuta si sub denumirea de marketing – tigla metalica) sau tigla ceramica?

Alegerea între tablă (țiglă metalică) și țiglă ceramică pentru învelitoarea acoperișului depinde de mai mulți factori.

Arhitectul recomanda utilizarea anumitor produse in functie de tipul de proiect ales sau de moment. Prietenii iti recomanda produsul folosit de ei. Auzi tot felul de idei si pareri de la specialisti, mai mult sau mai putin, in acoperisuri.

Fiecare sistem de invelitoare vine cu avantajele si dezavantajele lui.

Daca iti doresti sa achizitionezi un sistem de invelitoare bazat pe ce alege majoritatea, vei alege cu siguranta tabla – botezata “tigla metalica”. De ce am zis ca e o inventie de marketing? Pai desigur, singura tigla e ceramica. Restul sunt coale de metal, aduse la o forma ce induce de la distanta impresia de tigla, insa tot o coala de metal indoita si vopsita ramane – no offence. Dar, daca iti doresti un acoperis care sa aiba o durata mare de viata, fara sa isi piarda din proprietati, vei alege tigla ceramica.

Fiecare dintre cele doua tipuri de produse are avantaje si dezavantaje. In continuare vom detalia avantajele si dezavantajele pentru cele doua tipuri de invelitoare:

Acoperis cu tabla (tigla metalica)

Tabla (țigla metalică) este o opțiune populară datorită durabilității și rezistenței sale la intemperii. Este fabricată din oțel galvanizat sau din alte metale precum aluminiu sau cupru. Tabla are o greutate mai mică decât țigla ceramică și este mai ușor de instalat. De asemenea, are o gamă largă de culori și modele disponibile, permițând o adaptare mai ușoară la designul arhitectural al casei. Tabla este, de asemenea, mai rezistentă la foc și poate fi mai accesibilă din punct de vedere financiar.

Avantaje tigla metalica:

 • Pret mic per metru patrat in concordanta cu calitatea;
 • Greutate redusa: in functie de grosimea si calitatea materialului ales, tigla metalica are o greutate pe metru patrat cuprinsa intre 4-5,5 kg;
 • Durata de viata: un acoperis cu tigla metalica are o durata de viata medie de 20 de ani (aceasta este realitatea). Durata de viata poate fi atinsa doar daca se respecta anumite conditii (modul de depozitare a materiei prime, tehnica de productie, tipul de accesorii folosite, calitatea montajului);

Dezavantaje tigla metalica:

 • Termorezistenta scazuta: acesta este un dezavantaj al tiglei metalice. Vara tabla poate atinge temperaturi de pana la 80 grade C. Acest fapt va duce la scaderea confortului din mansarda si va creste cheltuielile cu racirea incaperilor cu pana la 25%;
 • Ventilare slaba: acest fapt va creste cantitatea de condens de sub tigla metalica, ceea ce va duce la diminuarea duratei de viata a intregului acoperis (structura de lemn, termoizolatie, invelitoarea metalica). In realitate sunt foarte putin populare elementele care ajuta la reducerea acestui fenomen;
 • Dupa o perioada de timp tigla metalica se decoloreaza si nu mai are proprietatile estetice initale. De multe ori intervine si procesul de oxidare, datorat actiunii factorilor acizi care ataca vopseaua, sau a unor factori mecanici;
 • Costuri cu intretinerea, exemplu revopsirea;

Acoperis cu Tigla Ceramica

Pe de altă parte, țigla ceramică are un aspect tradițional și rustic și este apreciată pentru frumusețea și eleganța sa. Este fabricată din argilă și este disponibilă într-o varietate de culori și forme. Țigla ceramică are o durată de viață mai mare decât tabla și oferă o izolație termică și fonică mai bună. De asemenea, este rezistentă la foc și la deteriorarea cauzată de radiațiile UV. Cu toate acestea, țigla ceramică este mai grea decât tabla, ceea ce poate necesita o structură de acoperiș mai puternică și o instalare mai complexă.

Avantaje tigla ceramica:

 • Este produsul care acea cea mai mare durata de viata, 80-100 de ani, iar anumite tipuri de tigla ceramica pot avea o durata de viata de peste 100 de ani.
 • Este termorezistenta. Tigla ceramica protejeaza cel mai mult casa de frig in caz de ger.
 • Nu se decoloreaza. Este rezistenta la acizi si chiar la excrementele pasarilor.
 • Se ventileaza. Datorita montajului tiglelor de aerisire, invelitoarea cu tigla ceramica are cel mai mic grad de condensare sub invelitoare. Astfel structura de lemn nu sufera deteriorari si va rezista mult in timp.
 • Aspect placut.
 • Este BIO! Da, este facuta din elemente ce vor exista si peste 2000 de ani. Tigla se face de cel putin 2000 de ani si materia prima este din abundenta.

Dezavantaje tigla ceramica:

 • Greutate mare;
 • Montaj mai dificil;
 • Disponibilitate redusa in piata.

Decizia finală depinde de preferințele personale, aspectul dorit al acoperișului, bugetul disponibil și cerințele specifice ale clădirii. Este recomandat să consultați un specialist în acoperișuri sau un arhitect pentru a obține sfaturi și recomandări în funcție de situația dumneavoastră particulară.

SUGESTII
SUGESTII

Pentru detalii suplimentare și comenzi vă rugăm să accesați website-ul menționat în articol.

Arhivă editor: