Beneficiile greu de egalat ale acoperisurilor cu tigla ceramica

12 ian. 2022

Tigla ceramica a fost, este si va fi unul dintre cele mai apreciate materiale de constructii, unul dintre cele mai vechi, utilizat de oameni pentru siguranta si confortul unei locuinte.

Timp de secole, tigla ceramica a fost o imagine familiara si un detaliu de calitate, completand un aspect arhitectural special si estetic al cladirilor.

Acest tip de tigla, ceramica, este folosit cu succes si astazi, chiar daca pe piata exista si alte variante de invelitori, cum ar fi tigla metalica, tigla din ciment, etc. Putem remarca faptul ca aceste variante au preluat si ele tot formele consacrate ale olanelor tipice din ceramica. Stiinta ceramicii a evoluat, in continuare se realizeaza acoperisuri cu invelitori ceramice care pot fi foarte usor adaptate la arhitectura specifica unei zone si aceasta traditie va rezista datorita calitatilor de incontestat ale acestui material. In prezent, utilizarea unui acoperis din tigla ceramica este criteriu de calitate, siguranta si eleganta.

Sunt multe caracteristici care ridica tigla metalica peste alte tipuri de materiale pentru invelitori, iar unele sunt greu de egalat.

Putem vorbi de materiile prime, naturale, care sunt folosite in procesul de fabricatie al tiglelor ceramice. Vorbim doar de argila fina, lut si apa, amestecate, modelate si arse in cuptoare la temperaturi foarte ridicate, de peste 1000 grade C. Variantele din categoriile premium primesc un strat glazurat ca acoperire, tot ceramic si acesta, care aduce alte beneficii: culori noi sau speciale fata de cele standard, practic se poate obtine orice nuanta, o impermeabilitate mai buna si o suprafata mai fina care, lucioasa fiind, previne aderenta apei si a prafului, acestea sau alte impuritati fiind usor indepartate la prima ploaie. Aceasta impermeabilitate provenita din coacerea la temperaturi foarte inalte prelungeste durata de viata a tiglei din ceramica, prevenind aparitia fisurilor la ciclurile de inghet-dezghet care se repeta.
Un alt atu inegalabil al placilor din ceramica este riscul redus pentru sanatate! Cum este mentionat si mai sus, materiile prime care sunt folosite in procesul de fabricatie a tiglelor metalice sunt doar materii prime naturale, astfel emisiile de substante organice volatile sunt inexistente. De asemenea, in ceea ce priveste vaporii, ceramica are un anumit grad de permeabilitate, ceea ce permite transferul natural al umiditatii intre exteriorul si interiorul casei. Transferul vaporilor este ajutat si de ventilarea dintre tigle, atat la limitele superioare cat si inferioare ale acestora deoarece, datorita sistemului de montaj acoperisul va fi discontinuu si ventilat. Iar aceasta caracteristica tehnica asigura ca in structura sarpantei sa existe conditii minime de aparitie a mucegaiului, ciupercilor, etc.

Mergand mai departe, ceramica este un material cu o inertie termica relativ mare, daca ar fi sa o comparam cu metalul sau cu cimentul (alte materiale folosite pentru diferite tipuri de invelitori sau tigle), astfel fiind asigurata protectia termica, ceea ce nu este de neglijat in zilele foarte calduroase de vara sau in noptile geroase de iarna. Aceasta protectie explica de ce sub o invelitoare ceramica se pot gasi structuri de lemn perfect conservate, chiar daca acestea au fost montate de zeci sau chiar sute de ani.

Un alt motiv bun de a alege tigla ceramica este siguranta la foc.

Daca in perioadele vechi se foloseau pentru acoperisuri materiale ca paie, lemn sau stuf, materiale care ard repede, trecerea la acoperisurile cu tigla ceramica a adus aceasta siguranta la foc, fiind bine stiut ca majoritatea incendiilor pornesc de la acoperis.

Tigla ceramica se distinge prin multe atribute unice in comparatie cu alte optiuni pentru invelitori. Pe langa bine cunoscutele caracteristici care confera rezistenta la vant si coroziune sau protectia termica, nu se poate omite acustica excelenta. Acest aspect este unul la care putini beneficiari se gandesc atunci cand isi incep constructia. Problema acusticii apare rapid la prima ploaie torentiala, la grindina sau daca locatia este una in care se aud zgomote puternice din strada, de la vecini sau cauzate de pasari. Din perspectiva acusticii, ceramica este una dintre cele mai bune solutii deoarece are densitate mare, iar sunetul se propaga greu printr-un astfel de material. Acest beneficiu aduce un plus de confort mai ales pentru camerele situate la mansarda.

Pe aceasta lista a atributelor nu putem uita si de beneficiul adus esteticii si arhitecturii. In multe tari, constructiile care au acoperisuri din tigla ceramica sunt adevarate simboluri arhitecturale, pastrand vie istoria si asigurand estetica deosebita deoarece sunt inconfundabile forma, textura si modul in care se reflecta lumina de pe acoperisurile ceramice.

Avantajele utilizarii acestui tip de invelitoare sunt clare si de necontestat. Ele pot fi observate inca din stadiul incipient al montarii, transportul fiind sigur datorita formei pe care o au tiglele ceramice, livrarea in pachete mici usurand nu doar transportul ci si operatiunea de montare. La acest capitol, montajul, mai apare inca un avantaj, apreciat atat de beneficiari cat si de montatori, acesta fiind atasarea permanenta a tiglei pe structura acoperisului. Toate elementele din procesul de montare, cleme sau suruburi sunt mascate foarte bine in gauri predefinite proiectate din fabrica, acest lucru asigurand o etanseitate maxima si un efect vizual perfect al intregului acoperis. Mai mult, sistemul de montaj asigura si modificari ulterioare asupra acoperisului, daca este necesar tiglele ceramice pot fi dezasamblate cu usurinta.

Toate aceste beneficii, unele greu de egalat, asigura faptul ca utilizarea tiglelor ceramice pentru invelitori este cea una dintre cele mai bune solutii, alegerea lor fiind garantia confortului, esteticii, calitatii si a unei durate lungi de viata.

SUGESTII
SUGESTII

Pentru detalii suplimentare și comenzi vă rugăm să accesați website-ul menționat în articol.

Arhivă editor: