UE propune o directivă pentru a proteja drepturile lucrătorilor pe platforme
Pentru a marca Anul european al tineretului, dorim să prezentăm o temă care afectează mulți tineri – munca pe platforme.
Munca pe platforme este o nouă formă de organizare a muncii remunerate, și anume prin platforme digitale. Lucrătorii pe platforme sunt accesați online pentru a oferi o gamă largă de servicii plătite. Exemple de asemenea platforme sunt Uber, Bolt și Upwork.
Economia platformelor prezintă multe avantaje, atât pentru lucrători, cât și pentru consumatori. Având în vedere cerințele scăzute de acces și programul de lucru flexibil, platformele digitale facilitează desfășurarea de activități independente și obținerea de venituri indiferent de statutul social.
Potrivit Comisiei Europene , în 2020, veniturile din economia platformelor în UE au fost estimate la 20 de miliarde EUR. Numai în UE există peste 500 de platforme digitale de muncă și peste 28 de milioane de lucrători pe platforme.
Care sunt câteva dintre dificultățile cu care se confruntă lucrătorii pe platforme?
Lucrătorii pe platforme sunt clasificați aproape întotdeauna de platforme ca lucrători independenți. În majoritatea sistemelor juridice din Europa, acest lucru înseamnă că nu au acces sau au acces limitat la protecția lucrătorilor, cum ar fi drepturile de negociere colectivă, protecția sănătății și a securității și sistemele de securitate socială.
În plus, ocuparea și veniturile sunt adesea imprevizibile și determinate de algoritmi care nu pot fi controlați de lucrători. Condițiile de muncă variază în funcție de tipul de platformă, de natura sarcinilor și de nivelul de competențe necesar pentru îndeplinirea lor.
Directiva UE privind îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru lucrul pe platforme
În decembrie 2021, Comisia Europeană a propus o directivă pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru lucrul pe platforme. Directiva propusă prevede o listă de criterii pentru a stabili dacă platforma este un angajator. Dacă platforma întrunește criteriile necesare, se presupune din punct de vedere juridic că este un angajator. Ca urmare a propunerii de directivă, se estimează că între 1,7 milioane și 4,1 milioane de oameni ar putea fi reclasificați ca lucrători. Alții pot deveni cu adevărat independenți, deoarece unele platforme își pot adapta modelele de afaceri.
Clasificarea ca lucrători înseamnă că lucrătorii pe platforme online vor avea acces la:
- timp de odihnă garantat și concedii plătite;
- cel puțin salariul minim național sau sectorial (dacă este cazul);
- siguranța și protecția sănătății;
- indemnizații de șomaj, de boală și de asistență medicală;
- concediu parental;
- drepturi de pensie;
- prestații pentru accidente de muncă și boli profesionale.
Propunerea de directivă a Comisiei urmărește, de asemenea, să mărească transparența în ceea ce privește utilizarea algoritmilor pe platforme, asigurând monitorizarea umană și dreptul de a contesta deciziile automatizate.
Adesea, autoritățile naționale întâmpină dificultăți în accesarea datelor referitoare la platforme și la persoanele care lucrează prin intermediul lor. Propunerea Comisiei dorește să aducă mai multă transparență în ceea ce privește platformele, prin precizarea obligațiilor existente de a declara activitatea la autoritățile naționale. Noile norme vor impune platformelor să pună la dispoziția autorităților naționale unele informații cu privire la activitățile lor și la persoanele care lucrează prin intermediul acestora.
Servicii resurse umane salarizare
Echipa noastră, prin întreaga activitate desfășurată încă de la înființare, promovează importanța educației financiare și egalitatea de șanse pentru toate persoanele, indiferent de vârstă și condiții socio-economice, dar și o educație pentru fiecare, în funcţie de nevoile sale specifice. Oferim servicii complete de servicii resurse umane salarizare:
- Servicii de recrutare și selecție a candidaților
- Servicii de evaluare a angajaților
- Servicii de coaching angajați
Împreună, cu încredere şi înțelegere, ne putem atinge mai ușor obiectivele.