Metode științifice ca să depășești dependența de droguri

5 dec. 2023

Consumul de substanțe izvorește adesea dintr-o varietate de factori biologici, psihologici și sociali, toți lucrând în tandem. Deci, trebuie abordate și alte comportamente pentru a ajuta la reducerea prejudiciilor asociate consumului de droguri. Acestea includ metode de promovare a unui stil de viață sănătos, prevenirea transmiterii infecțiilor, căutarea de sprijin social sau utilizarea mai eficientă a serviciilor comunității.

Contrar a ce se discut în cele mai multe comunități online, influența anturajului poate fi atât negativă cât și pozitivă. Deși mulți părinți sunt ingrijorați de puterea negativă a anturajului asupra copiilor lor, tot anturajul este cel care dispune de capacitatea de a-i juta să evite consumul de droguri.

Avem falsa impresie că un anturaj este alcătuit din persoane cu o pregătire mai precară decât cea a copilului nostru, nivel scăzut de pregătire care poate favoriza apariția unui pericol pentru toți membrii săi. Adevărul este că inclusiv în grupurile de prieteni cu un nivel minim de pregătire putem întâlni ceva extrem de rar – sinceritatea. Tendința actuală a societății este de a ascunde părțile mai puțin plăcute și de a etala doar părțile plăcute, reale sau imaginare. Astfel, unii copii ajung să fie mai sinceri față de prietenii de anturaj decât față de proprii părinți. Cei mai apropiați prieteni sunt cei care pot identifica primele semne de predispoziție pentru consumul de droguri.

Este adevărat că în mijlocul unui anturaj binevoitor poate găsi primele doze gratuite, dar este la fel de adevărat că tot acolo poate găsi sprijinul necesar pentru a nu se ajunge la consum ocazional sau, mai rău, la dependență.

Totodată, este cunoscută rezistența anumitor comunități vizavi de știință. Acceptă cu ușurință fel și fel de recomandări dar sunt extrem de reticienți când cineva recomandă un studiu științic. Există metode științifice pentru a depăși dependența de droguri? Da. Există. O parte dintre ele sunt detaliate în următorul articol Lasă-te de droguri!

Principala asemănare dintre un anturaj și un studiu științific este faptul că ambele părți strâng informații reale. Informații cu care membrii / subiecții s-au confruntat și continuă să se confrunte. Informații despre evoluția de la refuzul de a consuma droguri, un consum ocazional urmat de dependență. Anturajul are un avantaj enorm, un avantaj neglijat de unii cercetători. Ritmul în care viața se schimbă este unul extrem de alert. De obicei, cercetătorii analizează metrici cu care anturajul s-a confruntat în trecut fiind incapabili să conștientizeze natura metricilor cu care aceasta se confruntă în prezent. De exemplu, se studiază dependența față de anumite substanțe în timp ce unele persoane deja dependente testează diverse combinații fără să cunoască cu exactitate riscurile la care se expun. Aceste combinații sunt de regulă omise în timpul discuțiilor, chiar dacă ele pot fi adevăratul motiv al problemelor de sănătate cu care se confruntă, dar … sunt recunoscute cu ușurință de către membrii mai experimentați ai anumitor anturaje.

Diferența este dată de bunăvoința celor pe care îi considerăm prieteni. Ei sunt cei care ne pot favoriza următoarea achiziție sau ne pot convinge să solicităm un sprijin de specialitate.

Fii sincer cu tine și mergi la un psiholog

Indiferent dacă este abuz sau dacă este deja dependență, indiferent de substanța pe care o folosești, fie e tutun, alcool sau chiar droguri de mare risc, discută cu un psiholog. El te va ajuta să faci un plan terapeutic pe termen lung. Îți poți face un plan de psihoterapie, poți lua medicamente de la psihiatru, poți face sport și poți implica familia sau chiar comunitatea să te susțină în efortul tău de a te lăsa.

Abordarea multidisciplinară poate include și un cardiolog. Există studii care arată că în cazul metamfetaminei, unul dintre cele mai frecvent utilizate droguri la nivel mondial, problemele legate de inimă sunt frecvent un factor în decesul cauzat de utilizarea lor. Oprirea abuzului de droguri poate inversa deteriorarea cardiacă asociată. Asta se poate realiza doar dacă este susținută de un tratament adecvat de la un cardiolog.

Doar prin educație nu se poate preveni abuzul de substanțe pentru ca persoanele vulnerabile la dezvoltarea tulburărilor legate de consumul de substanțe au tendința de a subevalua recompensele și pedepsele care survin în viitor.

SUGESTII
SUGESTII

Pentru detalii suplimentare și comenzi vă rugăm să accesați website-ul menționat în articol.

Arhivă editor: