Cumpără cărți de Black Friday, fă-ți timp să le citești și într-o zi îți vei mulțumi

4 nov. 2022

Cumpără în perioada 11 – 13 noiembrie 2022 cărți cu o reducere de până la 70% de Black Friday pe books-express.ro, fă-ți timp să le citești și într-o zi îți vei mulțumiți pentru această decizie.

Tu știi câte cărți noi au fost publicate în acest an până în acest moment? Tot aud fel și fel de păreri despre moartea cărților datorită dezvoltării internetului. Sincer, eu sper că ai mai călcat într-o librărie de când ai terminat școala. Chiar dacă ai renunțat la biblioteca din casă sunt sigur că ai mai păstrat un colț cu cărți care așteaptă răbdătoare să fie citite. Atât timp cât mai apar cărți noi în librării înseamnă că încă mai există suficient de mulți cititori pentru ca scrisul, traducerea și tipărirea lor să mai renteze din punct de vedere financiar. Altfel, zic și eu, agenții economici respectivi nu le-ar mai tipări. Librăriile, fie ele în format offline sau online s-ar orienta către comerțul cu alte produse.

Acest raport a fost preluat de pe worldometers.info în momentul în care scriu aceste rânduri. Între timp au mai fost tipărite câteva – acum sunt 2.327.611 de bucăți. O parte dintre ele vor rămâne nevândute. O parte dintre cele vândute vor râmâne necitite. O parte vor fi citite parțial. Indiferent cât de mult aș continua această filtrare, cu oprire inclusiv pe la cei care citesc și nu înțeleg nimic din ce au citit, tot vor rămâne destule cărți tipărite care și-au văzut toate literele citite și mesajele transmise înțelese. Dacă începi cu filtre de selecție neconforme, voi reveni și eu. Voi începe cu creșteri datorate împrumutului de cărți, cu donații succesive sau cu biblioteci. La final tot îți voi demonstra că în timp ce tu citești aceste rânduri există persoane care citesc cărți tipărite. Peste o zi este posibil să te întâlnești cu una dintre ele. La locul actual de muncă sau la un interviu de angajare.

Accepți o provocare? Deschide telefonul. Știu că îl ai în apropiere. Asta în situația în care citești de pe tabletă sau de pe desktop. Alege din albumul foto o fotografie care-ți aduce aminte de cele mai recente clipe fericite. Din concediu. De acasă. Singur. Alături de familie. Un animal de companie. Un apus de soare. Sau răsărit. O fotografie clară sau neclară. Are mai puțină importanță. Important este să fie o fotografie care reușește să te facă să zâmbești de fiecare dată când o privești. Ai ales? Bun. Mergem mai departe. Acum încarc-o pe Facebook sau pe Instagram. Ai încărcat? Ok. Am ajuns la partea cea mai plăcută. Scrie un mesaj lângă ea. Spune prietenilor tăi virtuali câteva cuvinte despre ce simți când privești fotografia respectivă. Descrie ceea ce simți. Cum te descurci? Reușești să treci de o propoziție scurtă?

Cei cu darul de a scrie scriu cărți dar … eu sunt de părere ca fiecare dintre noi ar trebui să fim capabili să scriem minim 2 propoziții la exercițiul de mai sus. Fii măcar mulțumit de faptul că există tastatură. Că putem reformula ce am scris. Putem putem corecta inclusiv după ce am postat. Nu e nevoie să scoatem altă coală de scris și să umplem din nou călimara cu cerneală. Am greșit, intrăm și edităm / corectăm. Mai simplu de atât nu cred că se poate. Poate doar dacă se finalizează proiectul care transcrie corect pe monitor ce am gândit. Mai este până atunci. Chiar dacă este atât de simplu, marea majoritate a utilizatorilor de internet preferă să rămână utilziatori anonimi. Se limitează la a citi ce postează alții. Ocazional, mai apasă pe câte un emoticon. Așa e cel mai comod. Like. Să trăiască like-ul.

Pentru cei care nu reușesc să ajungă nici măcar la o propoziție scurtă am un test mai simplu. Să privească fotografia respectivă și să o descrie în gând. Să nu scrie nimic. Esența acestei provocări nu este în scris. Esența este în vocabular.

Vocabularul se cultivă prin lectură

Prin lectură zilnică. De preferat înainte de culcare. Încearcă să citești în fiecare seară câteva pagini. Dacă nu-ți mai amintești ce ai citit cu o seară înainte, nu te descuraja. Așa pățim cu toții, chiar dacă ne este rușine să recunoaștem. Eu am capitole pe care le-am citit și de 3 ori consecutiv. Nu mi-am impus un anumit număr de cărți pe care să le citesc până la sfârșitul anului. Doresc să citesc de plăcere, nu constrâns de cine mai știe ce tehnici de dezvoltare personală. Dacă e să-mi rămână ceva prin tărtăcuță, mulțumesc Providenței. În momentul în care întâlnesc o frază care-mi place revin asupra ei și încerc să-i deslușesc tainele.

În paralel cu lectura îți recomand să folosești fiecare oportunitate din timpul zilei, când ești împreună cu cei dragi, ca să povestești. Încearcă să depășești comunicarea clasică – cum a fost azi / bine, la tine / bine și să treci la o comunicare empatică, să povestești ceva care te-a impresionat în timpul zilei – de exemplu, o frunză care a căzut din copac când erai la semafor și care a intrat pe geam în mașină. Adaugă atribute și adjective.

Discutam de curând cu un psiholog despre cărți. La un momendat mi-a spus că fiecare dintre noi avem la dispoziție un anumit timp pe care-l putem folosi pentru lectură sau pentru discuții cu terapeuții. Cititul unei cărți tipărite ne impune un anumit ritm, un ritm care ne ajută să ne detașăm de cel cotidian din ce în ce mai alert și mai stresant. Alegerea ne aparține nouă. Putem alege să citim constant, să ne dezvoltăm vocabularul și să ne creștem stima de sine sau, într-o bună zi, să avem nevoie de sprijin terapeutic de specialitate.

Cumpără cărți de Black Friday și fă-ți timp să le citești

Fă-ți timp să citești și într-o bună zi îți vei mulțumiți. Îți vei mulțumi ție, pentru că tu îți vei respecta în fiecare seară timpul alocat lecturii. Acum sunt 2.238.157 de cărți publicate în acest an.

Toate categoriile de produse de pe books-express.ro intră în campania de Black Friday, în perioada: 11 – 13 noiembrie 2022.

Reducerile vor fi de până la 70% și vor rămâne constante pe toată perioada campaniei. Reducerile cele mai mari se vor aplica produselor aflate deja în stoc.

SUGESTII
SUGESTII

Pentru detalii suplimentare și comenzi vă rugăm să accesați website-ul menționat în articol.

Arhivă editor: