Cum se curăță vesela și ustensilele de bucătărie?
Curățarea și întreținerea corespunzătoare a vaselor și a ustensilelor de bucătărie este esențială pentru a păstra un mediu curat și igienic în bucătărie, dar și pentru a prelungi durata de viață a unor astfel de accesorii.
Din acest articol vei afla mai multe detalii despre cum să procedezi și să alegi produsele potrivite de curățare pentru fiecare tip de material, astfel încât să le asiguri o durabilitate mai mare, și să te afli mereu într-un mediu curat și sănătos în care să pregătești mâncarea.
Cum să cureți tacâmurile și ustensilele din inox
Seturile de tacâmuri din inox sunt foarte populare, fiind rezistente la coroziune și ușor de întreținut. Există câteva lucruri de care trebuie să ții cont atunci când curăți un set de tacâmuri sau alte ustensile din inox sau metal cromat, precum cuțite sau răzătoare.
În primul rând, curăță suprafața cu un burete fin sau o perie specială și detergent, pentru a elimina orice particule de murdărie sau grăsime acumulate. Acest proces este necesar indiferent dacă ulterior le speli manual sau în mașina de vase.
Utilizează doar produse de curățare blânde, special concepute. Detergenții prea agresivi, ori alte instrumente precum sârma sau pudra prea abrazivă le vor deteriora aspectul.
Anumite soluții naturale, precum apa cu bicarbonat de sodiu, vor lăsa vesela și ustensilele strălucitoare, iar pentru îndepărtarea calcarului de pe acestea, ori de pe chiuveta de inox este util oțetul alb. Acesta le va reda strălucirea după utilizare, și le va prelungi durata de viață.
Șterge excesul de umezeală rămas cu o cârpă uscată și moale, pentru a preveni apariția petelor și formarea de mucegai sau a altor depuneri.
Cum se curăță vesela și ustensilele din porțelan și sticlă
Pentru farfurii, pahare, vase de copt sau alte ustensile de bucătărie din porțelan și sticlă utilizează tot detergenți cu special concepuți, care nu sunt foarte agresivi. În cazul în care speli în mașină astfel de unelte, clătește-le întâi sub un jet de apă rece pentru a elimina resturile de mâncare de pe suprafața lor.
Nu folosi însă o temperatură foarte ridicată la spălare, deoarece există riscul ca acestea să crape, mai ales dacă este vorba de o veselă veche și prețioasă din porțelan. Pe aceasta este bine chiar să o speli de mână, cu mare atenție.
Vasele din lut ars sau neglazurat pot fi spălate cu apă fierbinte, dar folosind foarte puțin detergent și un burete fin, care să nu zgârie suprafața.
În cazul în care dorești să redai luciul și strălucirea paharelor din sticlă, o poți face cu ajutorul unei soluții de apă și oțet.
Cum să cureți vasele și ustensilele de bucătărie din lemn
Pentru vasele, tocătoarele, lingurile sau spatule pentru gătit, ori alte instrumente de bucătărie din lemn se recomandă spălarea manuală, cu apă călduță, cu detergent cât mai puțin și folosind o perie sau partea aspră a buretelui de vase.
Acest lucru trebuie făcut însă imediat după utilizarea lor, pentru a elimina mirosurile neplăcute care se pot forma, mai ales dacă ai lucrat cu carne crudă sau legume.
Dacă totuși persistă miresmele neplăcute, poți curăța suprafețele cu o soluție din jumătate de lămâie și sare, care va ajuta și la înlăturarea bacteriilor care se pot dezvolta aici.
Este important însă să le aerisești cât mai bine, chiar la soare dacă este posibil, pentru a nu reține umiditatea care poate conduce la apariția de microorganisme nedorite.
Importanța curățeniei și igienei în bucătărie
Curățenia vaselor și uneltelor precum veselă, tacâmuri sau vase este importantă pentru a asigura o alimentație sigură și o viață sănătoasă. Igiena corectă a acestora reduce riscul de contaminare a produselor alimentare cu bacterii nocive.
Mai mult, curățarea constantă a accesoriilor previne răspândirea infecțiilor și a mirosurilor neplăcute, și ajută la menținerea unei atmosfere curate și liniștite în bucătărie.
Ține cont de recomandările de mai sus, care te vor ajuta să asiguri o igienă optimă și o durată de viață cât mai bună a ustensilelor tale de bucătărie!
Acest articol este un advertorial.
Pentru detalii suplimentare și comenzi vă rugăm să accesați website-ul menționat în articol.
Arhivă editor: PUBLICITATE