Avantajul de a folosi zdrobitoare pentru a obtine vin

01.12.2021

Dupa culegerea strugurilor, multi gradinari, in special cei care cultiva soiuri tehnice, incep sa faca vin de casa. In prima etapa, desigur, va trebui sa taiati fructele de padure, zdrobindu-le pana la o stare de pulpa. Folosind zdrobitoare de calitate, precum cele de la regalfermierul.ro, producatorii de vin beneficiaza de un proces mai rapid si de curat de a produce vin!

Daca mai devreme era obisnuit sa macinati fructele direct cu mainile sau picioarele, in prezent aceasta metoda nu prea igienica a fost inlocuita cu agregate moderne – concasoarele. Au permis automatizarea muncii si economisirea timpului si energiei in fabricarea unui numar mare de bauturi alcoolice indragite.

Zdrobitorul face sa curga sucul de struguri si este primul pas in procesul care transforma fructele proaspete si delicate intr-un vin delicios. Pe masura ce cojile de struguri sunt zdrobite – prin picioare sau prin alte metode – sucurile lor dulci intra in contact cu cojile de struguri, absorbind aroma, culorile si taninurile esentiale pentru vinurile fine. Intre timp, sucurile sunt expuse si la drojdii, fie in aer, fie adaugate de vinificatori, care induc fermentatia. Pentru vinurile rosii, roze si portocalii, acest timp de contact cu coaja este esential, dar pentru vinurile albe si cele mai spumoase este evitat cu orice pret, ceea ce face ca zdrobirea adecvata sa fie vitala.

De-a lungul secolelor, trei metode au dominat procesul de zdrobire pentru orice stil de vin si variaza in complexitate (si pret) de la picioarele goale la masini elaborate, controlate de computer. Desi ar putea parea interschimbabile, zdrobirea si presarea strugurilor sunt doua procese diferite. Zdrobirea, pur si simplu, sparge boabele de struguri, permitand sucul, pulpa si semintele sa se amestece cu coja si tulpinile strugurilor.

Aproape toate concasoarele pentru zdrobirea fructelor de padure au un design foarte simplu, dar in acelasi timp eficient. Unitatile constau dintr-o cutie de primire pentru incarcare, o pereche de role de zdrobire montate in paralel si un container pentru colectarea pastei.

Volumul de struguri necesar procesarii este incarcat intr-un recipient special de primire. Apoi, rolele de zdrobire sunt puse in functiune prin mijloace mecanice sau cu ajutorul energiei electrice, care zdrobesc strugurii si ii transfera in colectorul de pulpa. Principalele caracteristici ale acestei unitati sunt prezenta unui spatiu intre dintii rolelor de zdrobire, deoarece precum si rotatia lor in directii diferite. Decalajul va permite sa lasati semintele de struguri intregi, ceea ce este foarte important pentru obtinerea vinului de calitate. Smaburii deteriorati dau bauturii finite amaraciune excesiva, care se datoreaza unei cantitati prea mare de tanin in ele.

Astazi este posibil sa achizitionati concasoare din lemn, plastic sau otel inoxidabil pentru struguri. Conditia principala pentru o unitate de calitate este fabricarea pieselor implicate in procesul de zdrobire a fructelor de padure din materiale care nu sunt susceptibile la oxidare.

Cea mai usoara optiune este un concasor de lemn. O optiune mai convenabila si mai moderna este un concasor manual sau electric echipat cu un separator. Calitatea inalta este prezenta in concasoare din otel inoxidabil, care sunt foarte usor de curatat si spalat.

Concasoare cu si fara separator

Separatorii de struguri pot da vinului astringenta si saturatia caracteristice bauturilor de inalta calitate. Cu toate acestea, cantitatea  in exces provoaca foarte adesea un gust amar sau neplacut al bauturii si, de asemenea, ii afecteaza negativ culoarea si transparenta. Si daca la fabricarea vinurilor rosii se permite sa nu fie indepartate cojile de struguri, atunci pentru vinurile albe aceasta procedura este obligatorie.

Concasoarele combinate utilizate pentru prelucrarea strugurilor sunt reprezentate de doua tipuri principale. Concasoare cu role

Un astfel de agregat indeplineste cel mai bine cerintele tehnologiei de preparare a materiilor prime pentru vinuri si va permite sa obtineti must de inalta calitate. La noi s-a infiintat productia unor asemenea concasoare. Principiul de functionare se bazeaza pe lucrul rolelor si a separatorului de pieptene. O pereche sau mai multe role orizontale sunt cilindrice si se rotesc in directii opuse. Marimea spatiului dintre role este reglata de un dispozitiv special. Rolele au o suprafata ondulata, neteda  si pot avea patru, sase si opt lame. Se folosesc in principal role profilate.

Concasoare centrifuge cu impact

Concasoarele centrifugale, sau CDG, pot fi atat verticale, cat si orizontale. Procesul de zdrobire a strugurilor are loc ca urmare a impactului unui rotor care se roteste cu o viteza de pana la 500 rpm. Utilizarea acestei variante de concasoare cu pieptene-separator se caracterizeaza prin cel mai complet randament de must cu o cantitate crescuta de substante colorante si fenolice. De regula, CDG este folosit la fabricarea vinului de struguri rosii.

Concasoare mecanice si electrice

Principiul de functionare al unui concasor electric standard are usoare diferente fata de actiunea unui aparat mecanic. O caracteristica speciala este prezenta unui separator special de pieptene, care este un cilindru orizontal cu un arbore si lame elicoidale. Astfel de elemente va permit sa separati rapid si eficient strugurii de coame. Ca urmare a miscarii progresive a lamelor elicoidale, crestele sunt impinse in afara. Doar sucul si strugurii puri intra in rezervorul de zdrobire.

Beneficiile utilizarii concasoarelor

Zdrobitorul pentru struguri este o unitate utila si practica pentru vinificatori. Utilizarea unui astfel de dispozitiv in fabricarea vinului are mai multe avantaje:

  • reducerea de cateva ori a pierderilor tehnologice de celuloza;
  • lipsa saturatiei pastei cu componente nedorite pentru produsul final;
  • economisirea de timp si efort;
  • obtinerea unei pulpe de calitate superioara;
  • designul unitatii este simplu, fiabil si foarte durabil;
  • concasorul manual sau mecanic poate fi folosit in lipsa curentului electric;
  • concasorul din otel inoxidabil de inalta calitate este protejat in mod fiabil de coroziune si nu imprima mirosuri sucului de struguri.
publicitate vrancea
Advertoriale

Acesta articol este un advertorial.

© Vrancea.com.ro