6 lucruri pe care nu le știai despre dermatita atopică
Dermatita atopică, cunoscută și sub denumirea de eczemă, este o afecțiune cronică, care debutează adesea în copilărie. Aceasta se manifestă prin apariția de iritație și prurit intens la nivelul pielii, iar eczemele pot forma cruste și se pot descuama. Apare, în general, pe față, scalp, gât și membre.
În urma diagnosticului, medicul dermatolog poate recomanda o serie de tratamente topice pentru gestionarea simptomelor. În orice caz, îngrijirea pielii acasă are o importanță deosebită.
Iată câteva lucruri pe care probabil nu le știai despre dermatita atopică!
1. Nu se știe cu exactitate ce o cauzează
Cauza exactă a dermatitei atopice nu este cunoscută. Se pare că etiologia ei este multifactorială. De obicei, boala se transmite din generație în generație și este mai des întâlnită la persoanele cu astm, rinită alergică sau alergii alimentare.
Unele studii demonstrează că riscul de dermatită atopică este mai ridicat la copiii născuți prin cezariană și la cei alimentați cu formulă de lapte. Asta pentru că microbiomul – totalitatea bacteriilor benefice – de la nivelul pielii și intestinului copilului este influențat de acești factori. Astfel, alimentația la sân și nașterea naturală, pot oferi o oarecare protecție împotriva dermatitei atopice.
2. Se ameliorează până la vârsta adultă
Chiar dacă boala este cronică, nu înseamnă că pacienții se confrunta cu simptome severe în permanență. Boala poate avea perioade de remisie (dispariție a simptomelor) și exacerbări (agravare a simptomelor). De asemenea, tinde să se amelioreze după adolescență sau până la vârsta adultă.
3. Scărpinarea leziunilor duce la infecție
Chiar dacă pruritul este intens, scărpinatul nu face decât să agraveze leziunile pielii. Zgârierea acestora produce sângerări și crește riscul de infecții cutanate. De aceea, pacienții trebuie să evite scărpinatul (1).
4. Tratamentul presupune o hidratare optimă a pielii
Pe lângă produsele de tratament recomandate de medic, hidratarea este secretul pentru gestionarea simptomelor. Se recomandă dușuri calde și scurte, nu fierbinți, pentru prevenirea deshidratării pielii (3).
De asemenea, o cremă hidratantă trebuie aplicată imediat după duș (3). Pot fi necesare mai multe aplicări pe zi. Folosește produse dermatocosmetice speciale pentru pielea atopică.
5. Modificarea dietei poate ajuta
Anumite alergii alimentare (cum ar fi la soia, lapte, pește sau altele) pot agrava simptomatologia, iar evitarea acestor alergeni poate fi o soluție. În orice caz, consultația și investigațiile de alergologie sunt necesare pentru a ști ce alimente trebuie evitate. Nu se recomandă restricții alimentare în lipsa diagnosticului (4).
Totuși, este important să se evite toate alimentele procesate industrial sau bogate în aditivi. Alimentația trebuie să fie sănătoasă și cât mai echilibrată.
6. Alte metode pentru gestionarea simptomelor
Următoarele trucuri și sfaturi pot fi utile pentru gestionarea manifestărilor (1, 3):
- Băile calde cu ovăz coloidal (ovăz fin măcinat) au efect calmant, hidratant și pot reduce mâncărimile.
- Evitarea factorilor declanșatori: stres, schimbările de temperatură, căldura excesivă, haine din material aspru (lână), mucegai, acarieni, infecții cutanate, anumite produse cosmetice sau de make-up, detergenți.
- Folosește detergenți de rufe hipoalergenici!
- Fă duș/baie doar o dată pe zi!
- Evită cremele cu alcool sau cu un conținut ridicat de apă!
- Folosește săpun sau gel de duș pentru piele sensibilă, hipoalergenic, fără parfumuri și coloranți. Un săpun cu gudron de cărbune poate ajuta, de asemenea.
- După duș, nu îți usca pielea prin frecare, ci prin tapotare cu prosopul.
Prin urmare, consultația și tratamentul recomandat de medic sunt esențiale pentru gestionarea dermatitei atopice. De asemenea, este necesară adoptarea unui stil de viață sănătos și unor măsuri optime de îngrijire a pielii.
Acest articol este un advertorial.
Pentru detalii suplimentare și comenzi vă rugăm să accesați website-ul menționat în articol.
Arhivă editor: PUBLICITATE