În sezonul cald, procentul de tulburări gastrointestinale crește semnificativ, atât în rândul adulților, cât și al copiilor. Pentru a evita toxiinfecțiile alimentare și virozele digestive, respectarea unor reguli clare de igienă este obligatorie.
Spălatul mâinilor este esențial pentru a evita o mulțime de infecții care îți dau viața peste cap și te scot din circuit câteva zile bune.
Pentru a evita durerea de burtă și a avea grijă de sănătatea ta e important să te speli pe mâini cât mai des. Dar există câteva momente în care spălatul mâinilor este obligatoriu:
Spălarea mâinilor cu apă și săpun este cea mai bună metodă de a îndepărta germenii patogeni și de a preveni îmbolnăvirile. Pentru asta:
Mai ales când vine vorba despre carnea crudă, fructe și legume, modul în care manipulezi alimentele este foarte important pentru prevenirea îmbolnăvirilor:
Ideal, nu doar tocătoarele ar trebui să fie diferite pentru carne, respectiv fructe și legume, ci și cuțitele utilizate. Există, însă, și alte aspecte foarte importante, care trebuie avute în vedere:
Tentația de a mânca în oraș, mai ales în vacanțe, este foarte mare, dar este important să știi ce să alegi ca să nu te pui în pericol:
Cea mai mare problemă pe timp de vară este reprezentată de deshidratare. Necesarul de apă variază în funcție de greutatea corporală, temperatura de afară și nivelul de efort fizic desfășurat, dar el este mai mare de 2 litri pe zi în cazul unui adult normoponderal.
Deși conțin o cantitate mare de apă, sucurile de fructe nu sunt cea mai bună soluție pentru rehidratare: apa simplă și infuziile neîndulcite de plante sunt alternative mult mai potrivite. Dacă în mod natural nu consumi foarte multă apă, încearcă să folosești o sticlă gradată ca să îți monitorizezi aportul.
Dacă la adulți, deshidratarea la un nivel periculos este rareori atinsă în condiții normale, la copii ea este mult mai frecventă și mai periculoasă. Prin urmare, ai grijă de consumul de lichide al întregii familii – pentru o mai bună complianță din partea copiilor, poți transforma toată povestea într-un joc.
Problemele digestive sunt ultimul lucru pe care ți-l dorești pe timp de vară. Ai grijă la modul în care prepari și păstrezi alimentele, pentru a evita riscurile. Atunci când nu ai acces la apă și săpun, asigură-te că ai mereu la tine șervețele umede dezinfectante și un dezinfectant pe bază de alcool sub formă de lichid sau gel, pentru a curăța mâinile înainte de a mânca.