5 reguli de igienă alimentară pentru sezonul cald

12 dec. 2022

În sezonul cald, procentul de tulburări gastrointestinale crește semnificativ, atât în rândul adulților, cât și al copiilor. Pentru a evita toxiinfecțiile alimentare și virozele digestive, respectarea unor reguli clare de igienă este obligatorie.

1.  Spală-te pe mâini

Spălatul mâinilor este esențial pentru a evita o mulțime de infecții care îți dau viața peste cap și te scot din circuit câteva zile bune.

Pentru a evita durerea de burtă și a avea grijă de sănătatea ta e important să te speli pe mâini cât mai des. Dar există câteva momente în care spălatul mâinilor este obligatoriu:

  • Înainte și după fiecare masă;
  • Înainte și după manipularea alimentelor;
  • După utilizarea toaletei și după schimbarea scutecului;
  • După tuse, strănut sau suflatul nasului;
  • După interacțiunea cu un animal, fie li animalul de companie al familiei.

Spălarea mâinilor cu apă și săpun este cea mai bună metodă de a îndepărta germenii patogeni și de a preveni îmbolnăvirile. Pentru asta:

  • Nu ezita să folosești apă din belșug, pe cât posibil călduță;
  • Spală mâinile cel puțin 20 secunde, pentru a îndepărta eficient toți microbii;
  • Freacă palmele, dosul mâinilor, degetele și unghiile, spațiul dintre degete și încheieturile mâinilor pentru o curățare adecvată;
  • După clătirea săpunului, șterge mâinile cu un prosop curat, prosoape de hârtie sau lasă-le să se usuce la aer.

2.  Atenție la modul de manipulare a alimentelor

Mai ales când vine vorba despre carnea crudă, fructe și legume, modul în care  manipulezi alimentele este foarte important pentru prevenirea îmbolnăvirilor:

  • Nu spăla carnea crudă decât dacă are murdărie fizică pe ea. În general nu are, dacă e cumpărată în condiții salubre;
  • Dacă speli carnea crudă, ai grijă să fie goală chiuveta. O vei dezinfecta imediat după aceea;
  • Folosește tocătoare diferite pentru carne, respectiv fructe și legume;
  • Prepară termic întotdeauna carnea, astfel încât microbii și eventualii paraziți să fie distruși;
  • Spală bine fructele și legumele înainte de consum, mai ales pe cele pe care le consumi crude.

3.  Atenție la igiena din bucătărie

Ideal, nu doar tocătoarele ar trebui să fie diferite pentru carne, respectiv fructe și legume, ci și cuțitele utilizate. Există, însă, și alte aspecte foarte importante, care trebuie avute în vedere:

  • Nu lăsa vase murdare în chiuvetă: fiind atât de cald, bacteriile se înmulțesc extrem de repede;
  • Dezinfectează chiuveta și blatul din bucătărie după fiecare utilizare;
  • Spală cu apă și detergent de vase toată vesela, imediat după utilizare;
  • Șterge masa din bucătărie înainte și după fiecare folosire;
  • Aspiră zilnic eventualele firimituri;
  • Înlocuiește buretele de bucătărie o dată pe săptămână sau chiar mai des, dacă e nevoie;
  • Înlocuiește tocătorul dacă s-a zgâriat – nu mai poate fi igienizat corespunzător;
  • Înlocuiește lavetele cu prosoape de hârtie.

4.  Atenție când mănânci în oraș

Tentația de a mânca în oraș, mai ales în vacanțe, este foarte mare, dar este important să știi ce să alegi ca să nu te pui în pericol:

  • Alege unitățile de alimentație publică ce par să fie frecventate de un număr mare de persoane;
  • Evită tocăturile, în cazul cărora modificările de gust și miros sunt ușor mascate cu ajutorul condimentelor;
  • Preferă întotdeauna produsele din legume și fructe, celor din carne, mai ales când vine vorba despre chioșcuri stradale;
  • Evită dulciurile cu multă cremă dacă nu ai certitudinea păstrării lor în condiții adecvate, la rece;
  • Înghețata este un desert mult mai sigur, pe timp de vară.

5.  Atenție la hidratare

Cea mai mare problemă pe timp de vară este reprezentată de deshidratare. Necesarul de apă variază în funcție de greutatea corporală, temperatura de afară și nivelul de efort fizic desfășurat, dar el este mai mare de 2 litri pe zi în cazul unui adult normoponderal.

Deși conțin o cantitate mare de apă, sucurile de fructe nu sunt cea mai bună soluție pentru rehidratare: apa simplă și infuziile neîndulcite de plante sunt alternative mult mai potrivite. Dacă în mod natural nu consumi foarte multă apă, încearcă să folosești o sticlă gradată ca să îți monitorizezi aportul.

Dacă la adulți, deshidratarea la un nivel periculos este rareori atinsă în condiții normale, la copii ea este mult mai frecventă și mai periculoasă. Prin urmare, ai grijă de consumul de lichide al întregii familii – pentru o mai bună complianță din partea copiilor, poți transforma toată povestea într-un joc.

Problemele digestive sunt ultimul lucru pe care ți-l dorești pe timp de vară. Ai grijă la modul în care prepari și păstrezi alimentele, pentru a evita riscurile. Atunci când nu ai acces la apă și săpun, asigură-te că ai mereu la tine șervețele umede dezinfectante și un dezinfectant pe bază de alcool sub formă de lichid sau gel, pentru a curăța mâinile înainte de a mânca.

publicitate vrancea
Advertoriale

Acesta articol este un advertorial.