5 obiecte de care ai nevoie într-un atelier de confecții metalice

13 sept. 2022

Fie că vorbim despre un hobby sau despre servicii profesionale, activitatea desfășurată într-un atelier de confectii metalice poate fi destul de provocatoare.

Pentru a fi sigur că lucrările pe care le realizezi sunt calitative, este nevoie de scule și de accesorii care să te ajute să lucrezi eficient. Află care sunt aceste obiecte necesare în atelier și care sunt beneficiile pe care ți le oferă acestea.

Dispozitive pentru tăierea elementelor metalice

Tăierea construcțiilor metalice nu se face cu aceleași scule precum în cazul lemnului, spre exemplu, iar în acest sens sunt necesare mașini de debitat cu ajutorul cărora să fie executate tăieturi precise, într-un timp mai scurt.

Mașinile pentru debitat metal sunt dispozitive puternice, cu ajutorul cărora se pot tăia o multitudine de elemente, de la foi metalice la bare, țevi sau elemente profilate. Tăierea eficientă se face în special cu ajutorul discurilor abrazive, care se rotesc iar prin această rotire și prin căldura degajată ca urmare a frecării reușesc să pătrundă în structura materialului.

Alte instrumente de tăiere includ foarfecele pentru tăiat tabla, fierăstrăul circular și fierăstrăul cu bandă, iar pentru aceste din urmă elemente este nevoie de pânze speciale.

La nevoie poate fi folosit și un fierăstrău alternativ, iar în acest caz poți opta pentru fierăstraie alimentate la rețeaua de electricitate sau pentru fierăstraie cu acumulatori, în funcție de tipul lucrărilor și de nivelul de putere de care ai nevoie.

Dispozitive pentru insurubare- deșurubare

Deși aceste scule se regăsesc frecvent în orice tip de atelier, ele sunt foarte importante și pentru atelierele de confecții metalice. Cea mai mare parte a elementelor metalice sunt fie prinse în șuruburi, fie sudate (caz în care vei avea nevoie de un aparat de sudură), așadar sculele pentru realizarea prinderilor prin înșurubare nu ar trebui să lipsească.

În același timp, mașinile de înșurubare au în general și funcție de deșurubare, iar utilitatea acestora este de asemenea foarte mare, deoarece acest proces face parte din realizarea elementelor de confecții metalice.

Dispozitive de sudare

Pentru că discutăm de confecții metalice, este imposibil să nu menționăm și aparatele de sudură. Acestea realizează prinderi eficiente la nivel de țevi sau elemente profilate, pentru a conferi rezistență și durabilitate produselor finite. Este așadar nevoie de alegerea unui aparat de sudură eficient, care să reducă timpul de lucru, dar nu și calitatea lucrărilor.

Mașini de șlefuit

Mașinile de șlefuit sunt importante în cadrul procesului de prelucrare a confecțiilor metalice. Unele tipuri de mașini de șlefuit pot îndeplini chiar mai multe funcții, cum ar fi satinarea și slefuirea elementelor metalice. În acest fel se pot economisi banii pe care i-ai aloca pentru diferite utilaje separate, putându-te bucura de eficiența unui singur produs.

Dacă nu dorești un dispozitiv care să realizeze toate aceste lucrări, atunci poți pur și simplu să optezi separat pentru mașini de șlefuit, lustruit sau satinat pentru oțel și elemente metalice.

Aspiratoare pentru praf și resturi

Atunci când sunt realizate lucrările de tăiere și șlefuire a metalului rezultă destul de mult praf și reziduuri. Pentru a putea lucra într-un mediul cât mai sănătos este nevoie de aspiratoare care să curețe praful, sau de aspiratoare umed-uscate pentru situațiile în care este nevoie de aspirarea zonelor în care se face tăierea cu apă a metalului.

Un atelier de confecții metalice ridică destul de multe cerințe, însă achiziționând produse de calitate și dispozitive robuste și eficiente, vei vedea că lucrările se realizează cu ușurință. Alege să cumperi din magazine cunoscute pentru calitate și bucură-te de proiecte realizate eficient, care oferă un grad ridicat de siguranță.