4 documente necesare pentru a studia în străinătate

11 oct. 2022

Studiul în străinătate este o opțiune preferată de o mare parte dintre tinerii din România și încurajată de părinți de asemenea. Fie că aceștia își doresc o experiență unică, acces la universitățile de top din lume și Europa sau oportunități unice în carieră, un astfel de vis poate deveni realitate foarte simplu.

Un lucru important de avut în vedere în această situație este pregătirea tuturor documentelor necesare pentru înscrierea la facultate. Îți prezentăm mai multe despre subiect și ce trebuie să ai în portofoliu:

1. Diploma de Bacalaureat

Diploma de Bacalaureat este printre cele mai importante documente de care ai nevoie pentru înscrierea la o facultate în străinătate. Aceasta atestă absolvirea studiilor și notele obținute în cadrul celui mai important examen din perioada liceului. Notele cu care finalizezi primul nivel important de studii din viața ta sunt specific cerute de către anumite universități pentru a putea accesa burse sau finanțarea la buget.

De asemenea, diploma de Bacalaureat trebuie tradusă în limba țării în care îți dorești să studiezi, de către un traducător autorizat. Descoperă aici serviciile de traducere la care poți apela cu ușurință în orice moment. Ține cont și de faptul că fiecare document trebuie vizat, iar cele mai multe dintre universitățile de afară cer și apostila de la Haga.

2. Foaia matricolă

Pentru înscrierea la facultate într-o țară din străinătate ai nevoie și de foaia matricolă pentru clasele IX-XII. Aceasta conține toate mediile obținute la materiile din fiecare semestru. Foaia matricolă trebuie vizată de asemenea, iar acest lucru poate fi obținut pentru toate documentele necesare printr-o cerere la Inspectoratul Școlar al municipiului în care locuiești sau la Inspectoratul Școlar Județean.

Foaia matricolă ajută universitățile să urmărească progresul sau felul în care viitorul student a evoluat pe perioada liceului și dacă acesta îndeplinește cerințele impuse de programul de bursă sau chiar de condițiile de înscriere la universitate.

3. Apostila de la Haga

Apostila de la Haga este un nume cu care mulți dintre oameni se întâlnesc, dar mai puțini știu ce înseamnă aceasta. Apostila oferă un statut oficial anumitor documente și confirmarea că documentele pe care este aplicată respectă cerințele de validitate impuse de către un anumit stat. Apostila de la Haga este necesară documentelor emise în România doar dacă acestea vor fi folosite în țările care fac parte din Convenția de la Haga. Printre acestea se numără Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Italia și multe altele.

Este recomandat ca înainte să te pregătești pentru dosarul cerut de universitatea la care vrei să studiezi, să verifici documentele necesare țării pe care o alegi. Ia legătura cu ambasadele și consulatele române din țara respectivă și fii cât mai pregătit pentru pașii următori.

4. Adeverința de autenticitate

Adeverința de autenticitate este necesară pentru Diploma de Bacalaureat și Foaia Matricolă. Aceasta se folosește pentru a viza documentele și este eliberată de către Ministerul Educației și Cercetării pentru înscrierea la o universitate din străinătate. Adeverința de autenticitate se emite cu cel mult 90 de zile calendaristice înainte de depunerea dosarului la facultate.

Pregătește-te pentru dosarul de înscriere la universitate cu toate documentele pregătite din timp. De asemenea, ține legătura cu universitatea și cere informații ambasadelor din țările în care ți-ai dori să studiezi, pentru a afla toate detaliile.

publicitate vrancea
Advertoriale

Acesta articol este un advertorial.