Haideți să mâncăm sănătos și să risipim mai puțin
Potrivit estimării specialiștilor ONU, în fiecare an românii aruncă la gunoi o cantitate de 1,35 de milioane de tone de hrană.
Un studiu publicat în acest an de Organizația Națiunilor Unite (ONU) arată că 17% din totalul hranei produsă la nivel mondial ajunge la gunoi. Deși problema deșeurilor alimentare a intrat în ultimii ani în atenția factorilor decidenți ai UE, în România nu au fost efectuate studii serioase referitoare la acest subiect. Din acest motiv, reprezentanții ONU au folosit, pentru țara noastră, cifre estimative.
Potrivit estimării specialiștilor ONU, în fiecare an românii aruncă la gunoi o cantitate de 1,35 de milioane de tone de hrană. E vorba doar de alimentele sau mâncarea gătită ce sunt aruncate din gospodăriile românilor, pentru deșeurile alimentare rezultate din comerț sau HoReCa nefiind niciun fel de date.
Specialiștii reclamă că legislația este ineficientă deoarece nu se adresează decât operatorilor economici, și nu celui mai mare producător de deșeuri alimentare: populația.
„În România, risipa alimentară se ridică la 6.000 de tone pe zi. România a implementat legea împotriva risipei alimentare, însă este ineficientă, pentru că are norme care „ating” marile lanțuri comerciale, unde risipa alimentară este prea mică în comparație cu cea a gospodăriilor. Prin comparație, în retail se produce 7% din risipa alimentară, în timp ce în gospodării, 49%. Alte 37 de procente se pierd în industria alimentară, 5% în alimentația publică și doar 2% în sectorul agricol”, arată INSP.
Haideți să mâncăm sănătos și să risipim mai puțin!
Știm cu toții cât de greoaie și de lentă este schimbarea mentalităților. Am auzit recent de atâtea ori expresii precum „așa a fost și până acum”, „de ce să nu mergem la fel înainte?” încât întâmpinăm un disconfort puternic de fiecare dată când ne propunem să le înlocuim cu „hai să încercăm și ceva nou”. Cu toate acestea, haideți să ne schimbăm câte puțin în fiecare zi! Am început să fim mai cumpătați culinar. Am renunțat la anumite „bunătăți” și am început să mâncăm mai sănătos. Haideți să mai facem un pas! Haideți să mâncăm sănătos și să risipim mai puțin!
Conform studiului amintit mai sus, cea mai mare risipă alimentară nu se înregistrează în retail ci la nivelul gospodăriilor. Tocmai din acest motiv, risipa alimentară nu se va putea diminua prin măsuri legislative. Nimeni nu ne poate obliga să cumpărăm alimente doar cât putem consuma. Această risipă se poate elimina treptat doar prin educație, prin acceptarea motivelor reale care conduc la achiziția excesivă de hrană și prin schimbarea mentalităților vizavi de surplusul de hrană.
Haideți să ne schimbăm! Haideți să mâncăm sănătos și să risipim mai puțin!
În calitate de producător și distribuitor ambalaje biodegradabile și caserole PP, noi suntem pregătiți cu un stoc consistent de ambalaje 100% permise și avizate, prietenoase cu mediul și mai ales cu bugetul d-voastră.
Website: www.ecoprod.ro
Arhivă editor: ECO PROD