Cum alegi tencuiala decorativă potrivită?

31 oct. 2022

Deși din denumire se poate înțelege că scopul utilizării sale este unul strict estetic, tencuiala decorativă are un rol important și în protejarea pereților împotriva infiltrațiilor.

O tencuială decorativă nu se alege doar pe criterii estetice. Trebuie să se țină cont și de alte detalii la fel de importante. Dacă vrei să afli mai multe despre alegerea corectă a unei tencuieli decorative, îți recomandăm să parcurgi până la capăt acest articol.

tencuiala decorativă

Spațiul unde va fi aplicată

Tencuiala decorativă poate fi aplicată atât pe fațadele exterioare ale clădirilor, cât și la interior. Astfel, există două categorii principale de tencuieli decorative, în funcție de spațiile în care pot fi acestea aplicate.

Tencuielile de exterior au o rezistență mai mare la intemperii și temperaturi ridicate, menținându-și aspectul timp îndelungat și asigurând o bună protecție fațadelor.

A doua categorie este reprezentată de tencuielile decorative de interior care au o mare putere de acoperire, indiferent de tipul suprafețelor pe care sunt aplicate. Nu au rezistența sporită a tencuielilor de exterior pentru că sunt expuse altor condiții, dar își păstrează la fel de bine aspectul și sunt la fel de eficiente în protejarea pereților interiori.

Granulația

De acest criteriu depinde în mare măsură aspectul pe care îl va avea tencuiala decorativă după finisarea lucrării. În funcție de gradul de granulație, există trei tipuri de tencuieli decorative cu aspect ușor de recunoscut.

  • Tencuielile fine—au un grad de granulație cuprins între 0,5 și 1,5 milimetri ceea ce conferă pereților un aspect neted.
  • Tencuiala decorativă „bob de orez” — are o granulație între 1,5 și 2 milimetri datorită căreia finisajul are o textură uniformă.
  • Tencuiala “striată”—este o decorativă cu o granulație cuprinsă între 2 și 3 milimetri și este ușor de recunoscut datorită aspectului striat foarte asemănător scoarței de copac.

Tipurile de tencuieli

Tencuielile decorative se clasifică și în funcție de compoziția chimică și proprietățile conferite de elementele pe care le conțin. Din acest punct de vedere, poți alege dintre cinci tipuri de tencuieli decorative după cum urmează:

  • Tencuiala siliconică – denumirea este dată de rășinile siliconice pe care le are în compoziție alături de care se mai regăsesc pigmenți acrilici, stabilizatori și alți aditivi. Tencuiala siliconică permite pereților să „respire” datorită permeabilității la vapori, dar în același timp împiedică pătrunderea apei. Totodată, este foarte rezistentă la foc și se murdărește greu.
  • Tencuiala silicată – deși denumirile sunt asemănătoare, acest tip de tencuială nu trebuie confundat cu cel prezentat anterior. Ingredientul de bază este silicatul de potasiu, iar soluția mai conține microfibre, apă, aditivi și diferite minerale. Și tencuiala silicată este permeabilă la vapori, alte avantaje fiind rezistența la umiditate și la razele ultraviolete. Din acest motiv, tencuielile silicate sunt folosite în special la exterior.
  • Tencuiala mozaicată – are un grad ridicat de rezistență la șocuri mecanice motiv pentru care se folosește de obicei pentru finisarea gardurilor sau a soclurilor. Nu este recomandată pentru pereți pentru că este un material mai greu şi încarcă structura clădirii.
  • Tencuiala minerală – este o tencuială pe bază de var hidratat și ciment alb, ingrediente cărora li se mai adaugă câțiva aditivi. Are un grad mare de permeabilitate și se potrivește cel mai bine pe suprafețele din beton, ipsos, var sau ciment.
  • Tencuiala acrilică – este cel mai des folosit tip de tencuială decorativă, însă nu poate fi utilizată pentru orice tip de suprafață. Mai precis, nu se recomandă pentru pereții izolați cu vată minerală din cauză că are un grad scăzut de permeabilitate la vapori și astfel poate facilita apariția mucegaiului și a igrasiei. Principala sa calitate este aderența foarte bună care este datorată rășinilor acrilice și aditivilor din compoziție.

Dacă ai reținut toate criteriile menționate de noi, te poți considera o persoană suficient de bine informată pentru a-și alege singură tencuiala decorativă cea mai potrivită.

publicitate vrancea
Advertoriale

Acesta articol este un advertorial.