Ce trebuie să știi despre eritemul fesier la bebeluși

17 mart. 2023

Eritemul fesier al bebelușilor este cunoscut și sub denumirea de iritație de scutec. El reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme care pot apărea la micuți. În acest articol poți afla mai multe informații despre eritemul fesier la bebeluși, despre diferitele tipuri existente, despre cauzele frecvente și despre opțiunile de tratament.

Principala cauză a eritemului fesier este iritația locală

În interiorul scutecului, pielea bebelușului este sensibilă, fragilă și mai puțin matură decât pielea unui adult. În ciuda imaturității ei, pielea celui mic este expusă la umezeală, urină, fecale uneori acide și mai există și zone de frecare ce o suprasolicită.

Scaunele acide pot apărea ca urmare a alimentației mamei care alăptează, consecutiv hipersalivației asociate erupției dentare sau după începerea diversificării.

Candidoza este frecvent implicată în apariția eritemului fesier

Eritemul fesier determinat de infecția candidozică are un aspect caracteristic reprezentat de zone roșii, sensibile, inclusiv în zona pliurilor cutanate. La fetițe există adeseori o secreție vaginală albicioasă determinată de ciupercă.

Candidoza fesieră poate fi însoțită de candidoză orală. E de dorit ca ambele să fie tratate simultan, sistemul imunitar al bebelușului mic fiind uneori incapabil să facă față acestei infecții.

Eritemul fesier poate fi simptomul unor alergii

Este foarte posibil ca bebelușul tău să fie alergic la unii compuși chimic din structura scutecelor pe care le folosești. Este, de asemenea, posibil ca șervețelele umede să fie vinovate pentru apariția iritației.

În unele cazuri, eritemul fesier la bebeluși poate fi confundat cu dermatita atopică, sau o poate însoți pe aceasta. Rareori, el poate apărea ca urmare a unui proces alergic sistemic – de exemplu se întâmplă frecvent ca un bebeluș cu alergie la proteinele laptelui de vacă să dezvolte eritem fesier în cazul în care mama care îl alăptează continuă să consume lactate.

Eritemul fesier se poate complica

Eritemul fesier nu este numai inconfortabil pentru bebeluși, ci poate prezenta și unele riscuri pentru sănătate. În zonele afectate pielea este sensibilizată, cu microleziuni, ceea ce favorizează grefarea germenilor și înmulțirea bacteriilor care proliferează în zona scutecului.

Uneori, eritemul fesier poate fi determinat de o infecție streptococică sau stafilococică. Alteori, aceste infecții se grefează pe leziunile preexistente.

Sistemul imunitar al bebelușului este imatur și nu poate reacționa suficient de eficient în cazul unor infecții care pot deveni severe. Este important să contactezi medicul dacă tratamentul local nu funcționează rapid, dacă leziunile se accentuează sau dacă bebelușul începe să facă febră.

Eritemul fesier poate fi prevenit

Nu toate cazurile de eritem fesier pot fi prevenite, având în vedere cauzele relativ variate care îl pot determina. Totuși, este util să urmărești atent zona scutecului pentru a identifica rapid apariția unor leziuni incipiente și pentru a interveni rapid.

Rezervă utilizarea șervețelelor umede acelor momente în care nu ai acces la apă curată. Atunci când sunteți acasă, folosește, în mod tradițional, apa și un săpun delicat.

Lasă zona scutecului la aer, în fiecare zi. Bebelușul iubește mult să fie lăsat fără scutec, iar alezele absorbante disponibile în prezent ajută la prevenirea accidentelor. Este o ocazie excelentă pentru ca pielea să se usuce și să respire.

Protejează pielea de iritanți, în special de contactul cu urina și fecalele. Poți face asta în mod eficient cu ajutorul unei creme neutre special concepută pentru zona scutecului. E important să nu alegi orice cremă – unele dintre ele nu sunt potrivite pentru pielea bebelușului.

Nu confunda eritemul fesier cu dermatita seboreică

O altă afecțiune cutanată relativ frecventă la bebeluși este dermatita seboreică. Forma clasică de manifestare a acesteia este reprezentată de cunoscutele cruste de lapte, dar localizarea fesieră este, de asemenea, descrisă în manuale.

În dermatita seboreică, leziunile roșii sunt însoțite de formarea de cruste galbene, cu un aspect gras, uleios. Tratamentul dermatitei seboreice este diferit de cel al eritemului fesier, aplicarea de soluții uleioase sau de creme grase putând agrava simptomele.

Eritemul fesier este un diagnostic frecvent întâlnit în cazul bebelușilor. Dacă se intervine adecvat încă de la apariția primelor leziuni, de cele mai multe ori vindecarea este rapidă. În cazul în care igiena locală și expunerea la aer nu par să amelioreze situația, iar leziunile avansează, discută cu medicul pentru un diagnostic corect și recomandări adecvate.

publicitate vrancea
Advertoriale

Acesta articol este un advertorial.