Aparate dentare pentru adulti: cum sa indreptati dintii strambi dupa 30 ani
In imaginatia colectiva se crede ca aparatele ortodontice pot fi utilizate numai la copii sau adolescenti. In realitate, insa, nu este asa! De fapt, chiar daca sunteti adult, obtine un zambet orbitor si sanatos cu ajutorul unui aparat dentar.
Aparat dentar pentru adulti: diferente in comparatie cu varsta pediatrica
Ortodontia, adica disciplina care se ocupa cu indreptarea dintilor, este o ramura specializata a stomatologiei si, acum, aplicarea ei chiar si la maturitate este din ce in ce mai frecventa. Vorbim de ortodontie la maturitate, cand dentitia permanenta si cresterea oaselor craniului (in special a oaselor maxilarului) sunt acum complete.
In timp ce la copii si adolescenti este, prin urmare, posibil sa se intervina si asupra cresterii oaselor, acest lucru nu este posibil la adulti. De fapt, deoarece cresterea osoasa este terminata, cu aparatul ortodontic pozitionat la varsta adulta, este posibil sa se intervina doar asupra miscarilor dentare. In ciuda acestui fapt, mai ales daca va bazati pe maini experte, rezultatele la sfarsitul tratamentului pot fi in continuare excelente. Daca apelati la un cabinet stomatologic precum Cris Smile, din sector 6 Bucuresti, tratamentul prin intermediul aparatului dentar vor fi vizibile si cu rezultate remarcabile.
Trebuie totusi spus ca, tocmai datorita interventiei limitate doar la miscarile dentare, tratamentul la varsta adulta va dura mai mult decat o terapie efectuata in varsta pediatrica. La sfarsitul tratamentului, va fi, de asemenea, necesar sa se utilizeze un dispozitiv de retinere care va fi utilizat pentru a mentine rezultatele obtinute in timp.
De ce sa va indreptati dintii chiar si „cand cresteti”?
Ortodontia isi propune sa intervina asupra numeroaselor malocluzii. Dar ce sunt acestea? Malocluzia apare atunci cand dintii arcului superior nu sunt aliniati perfect cu cei ai arcului inferior.
Aceste probleme pot fi congenitale si, prin urmare, se manifesta de la eruptia primilor dinti, sau dobandite, adica din cauza obiceiurilor cum ar fi suptul degetului mare, utilizarea prelungita si continua a suzetei sau prinderea si macinarea dintilor (altfel numita bruxism).
Cele mai frecvente malocluzii sunt:
Diastema: apare atunci cand exista prea mult spatiu intre dinti;
Aglomerare: in acest caz, totusi, spatiul este prea mic si dintii sunt „lipiti” unul de celalalt, prin urmare nu au spatiul potrivit pentru a creste;
Muscatura incrucisata: dintii inferiori ies peste cei superiori (in situatii normale, insa, se intampla exact opusul);
Muscatura profunda: apare atunci cand dintii anteriori ai arcului superior ii acopera excesiv pe cei ai arcului inferior;
Muscatura deschisa: apare atunci cand dintii din fata nu intra in contact, in timp ce dintii din spate (molari si premolari) se ating.
Malocluziile pot provoca diverse probleme, inclusiv dureri de gat, dureri de spate, cefalee si tinitus (sunete in urechi). Rezolvarea unei malocluzii poate duce, prin urmare, la un beneficiu nu numai din punct de vedere estetic, ci si pentru intregul corp, oferind posibilitatea de a imbunatati unele afectiuni care pot fi destul de enervante.
Cum sa indreptati dintii strambi la adulti?
In plus fata de aparatele clasice cunoscute in mod obisnuit, de cativa ani au fost dezvoltate noi metode pentru indreptarea dintilor. Dispozitivul fix sau mobil, de fapt, pentru un pacient adult este adesea o cauza de disconfort, mai ales in ceea ce priveste estetica. Noile tehnologii propuse au scopul de a rezolva aceasta problema.
Este posibil ca aparatul dentar sa fie invizibil (sau aproape). Cum? In principiu, exista doua solutii: aparatul lingual si metoda Invisalign.
Primul implica amplasarea unui aparat dentar pe partea linguala / palatina (adica orientata spre limba sau palat) a dintilor. In acest fel, elementele care alcatuiesc dispozitivul nu sunt vizibile.
Invisalign, pe de alta parte, este o tehnica care implica utilizarea aparatelor personalizate facute pe masura pentru fiecare pacient si practic invizibile.
Ce mai asteptati? Puteti sa aveti dintii perfecti. Nu uitati, totusi, sa va bazati intotdeauna pe profesionisti experimentati si competenti, precum cei de la Cris Smile!
Acest articol este un advertorial.
Pentru detalii suplimentare și comenzi vă rugăm să accesați website-ul menționat în articol.
Arhivă editor: PUBLICITATE