3 boli ale oaselor și ce trebuie să știi despre ele

18 nov. 2022

Oasele fac parte din sistemul musculo-scheletal și asigură atât protecția organelor interne, cât și suportul organismului. Anumite afecțiuni medicale pot afecta structura și flexibilitatea oaselor conducând la apariția unor manifestări neplăcute și a complicațiilor [1]. Citește în continuare și află care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale oaselor și cum se manifestă acestea!

Osteoporoza

Osteoporoza este o afecțiune silențioasă, lipsită de simptome, caracterizată de pierderea treptată a densității osoase și creșterea riscului de fracturi chiar și în cazul unor traumatisme minore. Osul este un țesut viu care suferă modificări și trece prin procese de formare și degradare de-a lungul vieții. După vârsta de 30 de ani, procesul de formare a masei osoase se oprește, iar după 40 de ani acest proces este depășit de cel de uzura. Pierderea masei osoase este favorizată de factori precum:

  • istoricul familial de fracturi sau osteoporoză;
  • îndepărtarea ovarelor prin intervenție chirurgicală înainte de menopauză;
  • menopauza timpurie;
  • aportul scăzut de calciu și/sau vitamina D;
  • sedentarismul sau imobilizarea la pat;
  • fumatul (prin scăderea absorbției calciului din alimente);
  • administrarea unor medicamente pentru astm sau artrită.

Scăderea înălțimii cauzată de scurtarea oaselor este frecvent cel mai vizibil semn al osteoporozei, însă este recomandat ca testarea densității osoase să aibă loc înaintea apariției acestui semn. Testul folosit pentru diagnosticarea osteoporozei poartă numele de osteodensitometrie și evaluează densitatea oaselor prin comparație cu cea a unui adult tânăr sănătos [2].

Osteoartrita

Osteoartrita este o afecțiune degenerativă a articulațiilor și reprezintă cel mai întâlnit tip de artrită. Această boală osoasă poate provoca degradarea cartilajelor, modificarea formei oaselor și inflamație, conducând la apariția durerii și a rigidității, precum și la pierderea mobilității. De obicei, osteoartrita afectează persoanele de peste 50 de ani, însă poate apărea și în cazul celor cu istoric de traumatisme la  nivelul articulațiilor (de exemplu rupturi ale ligamentelor sau ale meniscurilor).

Riscul de a dezvolta osteoartrită este mai mare în rândul femeilor, al persoanelor obeze și al celor care au un membru al familiei diagnosticat cu osteoartrită [3].

Artrita reumatoidă

Artrita reumatoidă reprezintă o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar responsabil de apărarea organismului începe să atace celulele sănătoase ale organismului, dând naștere procesului inflamator. Cel mai frecvent artrita reumatoidă afectează mai multe articulații în același timp, în special articulațiile de la nivelul mâinilor, încheieturilor și al genunchilor. Inflamația articulațiilor și afectarea țesuturilor acestora provoacă durere cronică și pierderea mobilității articulare.

Pacienții cu artrită reumatoidă se confruntă frecvent cu limitarea activităților zilnice și scăderea calității vieții cauzate de durerea intensă, având în plus și un risc crescut de a dezvolta alte afecțiuni precum boala cardiacă prematură sau diabetul zaharat. Tratamentul artritei reumatoide include modificări ale stilului de viață și administrarea unor medicamente pentru controlul simptomelor și pentru încetinirea progresiei bolii [4].

În concluzie, afecțiunile osoase pot fi lipsite de manifestări sau pot fi însoțite de simptome intense cu impact negativ asupra vieții de zi cu zi. Dacă ești îngrijorat în legătură cu riscul de a dezvolta o boală a oaselor, discută cu medicul tău pentru identificarea și gestionarea corespunzătoare a factorilor de risc.

 

Surse informative

  • Santhakumar, Sasha. “Bone Diseases: Types, Symptoms, and Treatments.” Medical News Today, 25 May 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/bone-diseases.
  • “Osteoporosis.” National Institute on Aging, U.S. Department of Health and Human Services, 26 June 2017, www.nia.nih.gov/health/osteoporosis.
  • “Osteoarthritis.” Osteoarthritis | Arthritis Foundation, www.arthritis.org/diseases/osteoarthritis.
  • “Rheumatoid Arthritis (RA).” Centers for Disease Control and Prevention, 27 July 2020, www.cdc.gov/arthritis/basics/rheumatoid-arthritis.html.

publicitate vrancea
Advertoriale

Acesta articol este un advertorial.