10+ lucruri de care să ții cont când mergi la piscină

16 aug. 2022

Cea mai mare bucurie a verii este înotul, iar dacă nu este posibil să ajungem pe litoral avem la dispoziție varianta piscinei. În acest caz însă este important să știi cum trebuie să te protejezi pentru a nu contracta boli grave.

Iată care sunt cele mai grave pericole la care te poți expune la piscină, dacă nu acorzi atenție câtorva măsuri:

  • escherichia coli (E.coli): aceasta este o bacterie care se poate lua din apă și care provoacă diaree (colita hemoragică). E.coli poate provoca și infecții ale tractului urinar.
  • hepatita A (infecțioasă): presupune consumul de apă și alimente contaminate, atingerea unor suprafețe contaminate sau alimente preparate termic insuficient. Crește riscul contaminării cu hepatită A dacă piscina este aglomerată.
  • infecții gastrointestinale: aceste infecții sunt provocate de agenți patogeni. În cele mai multe cazuri, perioada de incubare este de aproximativ 2 zile înainte de debutul simptomelor. Manifestările infecțiilor gastrointestinale presupun: vomă, disconfort stomacal, diaree.
  • candidoză: femeile sunt cele care pot face candidoză după ce înoată în piscină. Din cauza clorului și a pH-ului acid al apei, flora vaginală este afectată.
  • conjunctivită: este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale verii, se manifestă prin inflamații ale ochiului. Cele mai multe cazuri de conjunctivită apar din cauza apei din piscine.
  • otita externă: expunerea la apa de mare sau la apa de piscină (cu clor) crește riscul de a dezvolta otita. Există mai multe tipuri de otită (externă, medie, internă), dar numai cea externă este numită „otita înotătorului”. Simptomele otitei externe sunt secreții la nivelul urechii, urechi înfundate, auz afectat. Otita externă se dezvoltă ca urmare a expunerii urechii la umiditate. Apa rămasă în ureche după înot favorizează dezvoltarea și înmulțirea bacteriilor. În unele cazuri, otita se vindecă de la sine, cu toate acestea orice disconfort la nivelul urechii trebuie luat în serios, pentru a nu se ajunge la complicații (care pot presupune inclusiv pierderea auzului).

Ce să faci când mergi la piscină

Să știi ce trebuie să faci și ce să nu faci atunci când mergi la piscină te ajută să-ți păstrezi sănătatea.

  • În cazul în care apa a intrat în urechi, acestea trebuie lăsate să se usuce de la sine, fără a folosi prosopul sau bețișoarele de urechi, pentru că în acest fel se poate favoriza transferul bacteriilor. Urechea are propriul mecanism de curățare (aducerea la exterior a impurităților), iar bețișoarele de urechi vor împinge ceara și impuritățile în interiorul urechii. În cazul în care mergi la piscină, ai grijă să-ți menții urechile uscate, mai ales dacă ești predispus la otită. Pentru protecția urechilor, se pot folosi dopurile de silicon sau o cască de înot.
  • Încearcă stiluri diferite de înot, pentru a lucra diferitele grupe de mușchi în timp ce înoți.
  • Hidratează-te adecvat: înotul este solicitant din punct de vedere fizic, prin urmare este necesar să te hidratezi ori de câte ori simți nevoia.
  • Aplică protecție solară: nu renunța niciodată la protecția solară, pentru că apa nu te protejează de razele solare.
  • Respiră corect în timp ce înoți, pentru a obosi mai puțin.

Ce să nu faci atunci când înoți

Sunt câteva lucruri care trebuie evitate atunci când înoți la piscină:

  • nu mânca mult înainte de a înota: o masă copioasă înainte de înot te va face să te simți greoi și va scurta ședința de înot.
  • încearcă să nu înoți niciodată singur, pentru a fi în siguranță.
  • nu sta în calea altor înotători în piscină pentru a nu fi rănit.
  • nu exagera cu efortul fizic: fii atent la semnalele pe care ți le transmite corpul și ieși din apă atunci când ai obosit. Poți relua înotul după o mică pauză.
publicitate vrancea
Advertoriale

Acesta articol este un advertorial.