De ce mi-am schimbat părerea despre cazinourile online
Este prima dată când accept să scriu aici despre cazinourile online. De ce mi-am schimbat părerea? Pentru că am ajuns la concluzia că refuzul de a discuta despre un subiect incomod este mai nociv decât a discuta despre el.
În urmă cu niște ani, într-un context total diferit, am fost implicat într-o discuție contradictorie. Aveam păreri diferite și fiecare dintre noi credeam că dreptatea era de partea noastră. Discuția se menținea pe un făgaș normal doar datorită respectului reciproc. Pot spune că a fost una dintre primele discuții în contradictoriu pe care le-am putut gestiona. De regulă, pe meleagurile noastre, la primul semn de disconfort se încing spiritele. Nouă ne lipsește cultul rezolvării disensiunilor pe calea dialogului. Ridicăm topnul. Dăm cu pumnul în masă. Aruncăm cu obiecte. Inclusiv atunci când, undeva în tărtăcuța noastră, știm că adevărul e cam departe de cele pe care le susținem.
Atunci, în seara respectivă, amicul meu a venit cu o propunere îndrăzneață. Ideea era preluată. Este cunoscută sub diverse nume. Noi i-am spus schimb de scaune. Eu mă mut pe scaunul lui și îi susțin punctul lui de vedere. El se mută pe scaunul meu și îmi susține punctul meu de vedere. Cu argumente. Cu dovezi. Cu interpretări personale. Cu speranțe. Cu toleranță. Fiecare parte putea folosi în avantajul ei tot ceea ce considera de cuviință atât timp cât își putea susține cele afirmate.
La început amândoi am fost stingheri. Aveam tendința de a ne susține punctul implicit de vedere. Uitam că făcusem schimb de scaune. Uitam să ne susținem „noua” linie. În loc să o apărăm, o sabotam. Apoi lucrurile au început să se așeze pe un făgaș normal și, surprinzător, ne-am dat seama că fundația era construită din aceleași materiale de construcție. Amândoi foloseam aceleași materiale. Amândoi aveam același scop. Le spuneam altfel. Foloseam alte cuvinte. Mai mult sau mai puțin inspirate. Detaliile erau diferite dar scopurile finale erau identice.
Goana după confort, fizic și psihic, ne-a împins către diverse bule în care ne-am izolat singuri. Nimeni nu ne-a spus faptul că această luptă continuă pentru un confort maxim se poate întoarce împotriva noastră. Dintr-un mare avantaj care ne-a motivat de-a lungul vieții se poate transforma peste noapte în cel mai experimentat dușman. Un dușman capabil să aștepte cu răbdare ziua în care va pica asupra noastră lovitura de grație.
Am fost învățați să ne ferim de anumite medii. Am fost învățați să ne ferim de anumite persoane. Am fost învățați să ne ferim de anumite discuții. Am fost învățați să ne vedem de bula noastră. Ei bine, viața ne-a demonstrat din plin faptul că această abordare poate fi benefică doar pe termen scurt. Pe termen lung este extrem de nocivă. Cu cât ne vedem mai mult timp fiecare de bula lui și permitem să se atrofieze canalele sincere de comunicare cu atât tensiunea din ziua în care ne vom întâlni va fi mai mare. Iar acea zi va veni indiferent de ce vom face și vom spune.
Prin schimbul de scaune fiecare dintre noi a intrat în bula celuilalt. Am făcut schimb de bule, dacă vreți să-i spuneți așa. Am deschis mai larg canalele de comunicare și am permis tensiunii dintre noi să se disipe de la sine.
Este corect să promovăm cazinouril online?
Înainte să vă grăbiți să răspundeți la această întrebare vă recomand să vă gândiți la ce am spus mai devreme, să vă priviți în oglindă și să fiți sinceri cu dvs. Puteți să faceți schimb de scaune? Puteți să susțineți părerea adversă? Mă aștept ca cei mai mulți dintre voi să spună imediat – nu este bine să promovăm cazinourile online. X-lescu a scăzut în ochii mei după ce a promovat jocurile de noroc. Eu nu am intrat și nici nu voi intra într-un cazinou. Cu jetoane din lemn sau online. La fel aș fi răspuns involuntar și eu până de curând. Fiecare cu părerea lui. Dar voi … cei care susțineți că nu este bine să promovăm cazinourile online, sunteți dispuși să încercați să ne convingeți că este bine? Ce argumente ați aduce în susținerea noului punct de vedere?
Atenție. Acest schimb de scaune are și o buturugă mică. Prin schimbul de bule transferul de informație este în ambele sensuri. Este inevitabil și imprevizbil. Niciuna dintre părți nu are de unde să știe care este nivelul de profunzime la care s-a informat cealaltă parte. În clipa în care ați acceptat această provocare vă asumați și riscul să fie scoase la iveală aspecte peste care ați prefera să se aștearnă praful. Dacă ar fi scoase la lumină ar putea să vă perturbe strategia de abordare. Este posibil, ca cealaltă parte, pornind din același loc și cu aceleași obiecte la îndemână să aleagă o altă potecă. Vă asumați acest risc? Ne aflăm totuși într-o comunitate care citește norocul în umbrele de pe tastatură.
A promova, popular, înseamnă a-i spune altor persoane cât de bun este un anumit subiect sau un anumit serviciu. În acest caz, cât de bune sunt cazinourile online. Ți-ai făcut cont, ai discutat pe suport, ți-ai ales o sală și … norooooooc. Ai câștigat. Hai și tu! Intră aici! Nu e link afiliat. Eu nu câștig nimic. Vreau doar să te ajut. Aceasta este promovarea impulsivă bazată pe nlp și call action.
Cum ar fi dacă promovarea ar fi cu toate cărțile pe față? Cu schimb de scaune. De exemplu, cum ar fi dacă un psiholog ar posta pe blogul cabinetului psihologic un articol despre adicția cazionurilor online cu mențiunea că articolul respectiv a fost sponsorizat de către un cazinou online? Un articol documentat, cu bibliografie, cu trimitere la studii naționale și internaționale, cu analiză de sondaje, interviuri și drepturi la replică. În lipsa unui alt finanțator psihologul nostru a acceptat oferta făcută de către un cazinou online. Singura condiție este doar să menționeze cine este finanțatorul. Fără alte înțelegeri ascunse. Articolul respectiv ce titulatură va avea? Lucrare științifică sau advertorial?
Este etic ca un cazinou online să finanțeze o astfel de lucrare? O lucrare care poate schimba comportamentul jucătorilor actuali și cel al potențialilor jucători? Până unde se poate merge cu fidelitatea față de o breaslă? Societatea a evoluat. Din foarte multe puncte de vedere. Perioada în care erau doar câteva canale de comunicare și acelea triate cu ușurință a cam trecut. În vremurile noastre, când suntem nevoiți să ne triem canalele de informare pe bază de credibilitate, a încerca să ascunzi sub preș detaliile neplăcute este sinucidere inevitabilă pe termen lung. Cu cât se întărzie mai mult curățenia cu atât impactul cu adevărul va fi mai dur și capacitatea de adaptare va fi mai firavă.
Gândind pe termen lung, cazinoul online care a decis să finanțeze o astfel de lucrare face un bine breslei sale. Adevăratul dușman nu este adevărul, ci chestiile ascunse sub preș. Ele sunt cele care au condus ca jocurile de noroc să fie catalogate de societate ca o greșeală. Eu cred că părerea s-ar îmbunătăți dacă, pe lângă promovarea impulsivă a acestora, vom întâlni și o altfel de promovare. O promovare cu cărțile pe față.
Despre jocurile de noroc
Din discuția cu Paul Matei am înțeles că urmările mai puțin plăcute ale jocurilor de noroc nu sunt, cum consideram eu, întâlnite cu precădere în comunitățile cu un nivel de educație financiară precară, dornice de o îmbogățire rapidă – posibil, singura modalitate disponibilă de îmbogățire. Ele pot fi întâlnite și în rândul persoanelor cu situații materiale destul de ridicate. Ficțiunea se inspiră din realitate. Important este să-ți stabilești un buget de joc peste care să nu treci indiferent de tentațiile cu care te vei confrunta pe parcurs.
Dacă privim în jurul nostru cu alți ochi putem fi uimiți de cât de prezent este norocul în cultura noastra. Cele mai importante invenții au fost puse pe hârtie în urma unor succesiuni de evenimente norocoase. Inclusiv marii antreprenori au recunoscut faptul că au început dintr-un noroc. Într-un moment, într-un loc, s-a întâmplat ceva care a schimbat cursul. Norocul este un subiect deschis.
În schimb, cazionurile online, locul în care norocul este la el acasă, nu se bucură de acceași deschidere din partea noastră. De ce? Aceasta este marea întrebare. De ce ne place norocul, dar urâm jocurile de noroc?
Această sugestie este un advertorial.
Pentru detalii suplimentare și comenzi vă rugăm să accesați website-ul menționat în articol.
Arhivă editor: SUGESTII