Cum să te pregătești pentru agricultura ecologică cu un buget limitat

3 nov. 2022

Agricultura ecologică se poate susține și cu un buget limitat dacă îți cumperi cele necesare de Black Friday de pe Hectarul.ro.

agricultura ecologică

Agricultura ecologică (cunoscută și sub numele de agroecologie) se caracterizează prin utilizarea unor tehnici agricole fără a degrada solurile pe care sunt cultivate culturile și mediul înconjurător. Acest model de agricultură se adresează în egală măsură micilor gospodării individuale și fermierilor, cât și consumatorilor de produse alimentare. Primii acordă o atenție sporită impactului pe care le au acțiunile lor asupra propriilor terenuri în mod particular și a mediului în general. Consumatorii au obligația de a conștietiza efortul depus de către producători și de a-i sprijini prin toate mijloacele de care dispun.

Contrar multor editori neavizați sau informați incomplet, asocierea dintre agricultura ecologică și creșterea costurilor nu este o asociere realistă. Dimpotrivă, cu cât analizăm costurile de producție și de întreținere a fermei pe o perioadă mai lungă de timp există posibilitatea de a constata că lucrurile sunt de fapt exact invers.

Pentru a evita astfel de dovezi contabile, unii fermieri apelează la diverse tehnici precum abandonarea unui teren cu puțin timp înainte ca acesta să fie secătuit de reurse. El preia un teren în întreținere (popular, în preia în arendă) și profită de el la maxim din punct de vedere financiar fără să se gândească la implicațiile pe termen lung a modului ales de a face agricultură. El urmărește strict profitul pe termen scurt. Din păcate, proprietarul se lasă indus în eroare de o marjă puțin mai mare de profit comparativ cu cel oferit de alte ferme. Pe termen scurt, este profirabil pentru ambele părți. În schimb, pe termen lung toată paguba va fi suportată de proprietar și de comunitatea din jurul terenului respectiv. În momentul în care fermierul lacom a început să observe scăderi ale producției și observă primele semne de epuizare avansată a terenului renunță la contract și îl abandonează. Își mută utilajele pe un alt teren. Proprietarul nostru naiv începe să caute alt fermier care să preia terenul dar … nimeni nu-l dorește. Este un teren epuizat. Refacerea lui poate dura câțiva zeci de ani. În cel mai fericit caz. Începând din acest moment, la profitul obținut în anii anteriori cu complicitate tacită a ambelor părți încep să se adauge pierderile fiscale. Profitul adevărat se poate calcula abia după ce terenul agricol poate susține din nou agricultură durabilă.

Datorită nivelului avansat la care au ajuns mijloacele de comunicare, respectiv cele de promovare a unor produse, avem toate motivele să credem că în prezent consumatorul final este vulnerabil în fața persoanelor rău intenționate. Mă rog, în fața celor care umăresc exclusiv obținerea unui profit imediat refuzând să discute despre efecte pe termen mediu și lung. Vulnerabili sunt doar consumatorii needucați. O categorie de clienți aflați într-o continuă scădere.

Din motive financiare și medicale, consumatorii au început să fie din ce în ce mai atenți la raft. Eticheta unui produs nu mai are doar un rol de marketing, de atragere a atenției la raft. În sfârșit, ea are și un rol informativ. În situația în care nu cunosc produsul, consumatorii actuali se uită pe etichetă și caută anumite informații.

Evidența contabilă a egriculturii ecologice se ține pe termen lung.

Ritmul alert specific perioadei prin care trecem este incompatibil cu agricultură. Indiferent de tentații, substanțe și utilaje disponibile, dacă trecem peste un anumit prag, mai devreme sau mai târziu, ne va veni o notă suplimentară de plată.

Conform celor care au avut curajul să revină la agrigultura ecologică, avantajele financiare au început să apară mai devreme decât se așteptau. Asocierea dintre mai mulți fermieri sau dezvoltarea propriei ferme a permis înlocuirea unor tehnici agricole cu altele ecologice fără costuri suplimentare. De exemplu, asocierea dintre un femier care cultivă cereale și altul care crește animale a condus la înființarea unor pășuni temporare împrejmuite cu garduri electrice de pe urma cărora au de câștigat ambele părți. Primul fermier își curăță terenul de resturile vegetale fără să deranjeze solul. Îngrășământul natural este bonus din partea animalelor. Al doilea fermier își scade cheltuielile pentru hrană și medicamente.

Reciclarea și utilizarea îngrășămintelor naturale este, de asemenea, încurajată de către susținătorii agriculturii ecologice. Este nevoie doar de puțină educație și bunăvoință pentru a-i pune la acceași masă pe toți fermierii dintr-o anumită zonă geografică și posibilitățile de sprijin reciproc vor începe să apară cu siguranță. Surprinzător, acestea pot fi mai ieftine decât bazate pe substanțe chimice poluante.

Buruienile și potențialii dăunători se pot ține la distanță și fără a pune în pericol mediul înconjurător. În lipsa unor informații provenite din surse sigure, sfatul meu este să apelați la specialiști în domeniu înainte să alegeți un anumit produs. Spuneți-le intenția de a face pasul la agricultura ecologică și solicitați-le sprijinul.

Agricultura este predictibilă. Cu mici excepții. Fiecare fermier dispune de o schemă de tratament, întreținere și intervenție în cazuri speciale – o schemă adaptată particularităților fermei sale. În baza acestei scheme el își poate procura cele necesare din timp. Un fermier cumpătat financiar, care practică agricultura ecologică, profită de reducerile de Black Friday de pe Hectarul.ro pentru a-și comanda cu o reducere de 70% tot ceea ce îi va fi necesar anul viitor.

Cu o investiție minimă făcută în această perioadă și tu îți poți dezvolta propria fermă și contribui la menținerea biodiversității existentă în zona ta.

SUGESTII
SUGESTII

Pentru detalii suplimentare și comenzi vă rugăm să accesați website-ul menționat în articol.

Arhivă editor: