Dacă nu ar fi marea variabilitate între indivizi, medicina ar putea fi la fel de bine o știință, nu o artă
Cu mai bine de 100 de ani în urmă, un renumit medic canadian, William Osler, a afirmat că „Dacă nu ar fi marea variabilitate între indivizi, medicina ar putea fi la fel de bine o știință, nu o artă”.
În ultimul secol, majoritatea strategiilor terapeutice au fost dezvoltate pe baza unor studii clinice randomizate și aplicate pentru un „pacient mediu statistic”. Deși medicina poate continua să rămână o artă, secolul 21 aduce o nouă speranță cu succes, de exemplu, a proiectului „genomului uman” de a lua în considerare variabilitatea genetică și de a oferi soluții de terapie personalizate. Progresele recente în domeniul farmacogenomicii au făcut posibilă începerea implementării unor terapii personalizate și din ce în ce mai personalizate. Un astfel de exemplu este medicamentul anticancer comercializat Herceptin, care a fost utilizat cu succes ca terapie cu anticorpi monoclonali țintit pentru 25-30% dintre pacienții cu cancer de sân, unde proteina HER-2 este supraexprimată [2]. Un aspect al medicinei personalizate este proiectarea moleculelor bazate pe farmacogenomică și țintirea unui subgrup specific de pacienți, așa cum sa menționat mai sus. Celălalt aspect al medicinei personalizate este adaptarea dozei, a formei de dozare și a cineticii de eliberare a medicamentului pentru a se potrivi nevoilor persoanei individuale, precum și severității și stadiului bolii.
O altă revoluție la care am asistat la începutul secolului 21 este apariția digitalizării.
Societatea modernă devine din ce în ce mai digitalizată și dependentă de lumea virtuală și de o cantitate enormă de date. Acest lucru schimbă modul în care proiectăm produse și le livrăm clienților – un exemplu în acest sens este recenta revoluție în crearea de valoare și cererea clienților din cauza pandemiei de COVID-19, care a amplificat întreaga industrie e-business. Această dezvoltare depinde parțial de utilizarea eficientă a serviciilor online și de trasabilitatea produselor. Recent, distribuția de produse farmaceutice a fost una dintre provocările cheie și, printre altele, „Strategia farmaceutică pentru Europa” stabilită din 2020 urmărește „să se asigure că pacienții din întreaga Europă au medicamente și terapii noi în țările lor rapid și sub toate condițiile”. circumstanțe și că există mai puține lipsuri de medicamente”. Acest lucru ar trebui asigurat și în același timp s[ ofere soluții care să permită medicamente personalizate, combaterea produselor falsificate și contrafăcute și reducerea amprentei de mediu a producției aferente. O soluție pentru această provocare este integrarea elementelor de date în produsele medicamentoase. Acest lucru ar permite simultan o distribuție sigură, o dozare mai precisă și la timp a unui compus activ și urmărirea fiecărei doze consumate de către actorii implicați (adică, profesioniști din domeniul sănătății, pacienți, îngrijitori) și în acest fel, transformând produsele medicamentoase obișnuite în produse medicamentoase digitalizate.
Abordare similară a revoluționat tranzacțiile monetare odată cu introducerea monedelor digitale. În sectorul sănătății, acest lucru ar oferi profesioniștilor din domeniul sănătății o imagine de ansamblu mai bună a tratamentului, prin păstrarea înregistrărilor recuperabile digital ale consumului de medicamente de către pacienți, cu monitorizarea simultană a markerilor lor surogat, cum ar fi ritmul cardiac, tensiunea arterială și saturația de oxigen. La rândul său, acest lucru poate ajuta profesioniștii din domeniul sănătății să ia decizia informată pentru opțiunile de tratament ulterioare, rezultând în cele din urmă la un rezultat terapeutic mai bun. În plus, aspectul trasabilității medicamentelor digitalizate va ajuta la un lanț de aprovizionare farmaceutic (PSC) mai eficient, facilitând noi strategii de reducere a deșeurilor medicinale, proiectarea unor produse mai durabile și, în sfârșit, realizarea PSC cu elemente de economie circulară. În plus, aceste produse medicamentoase digitalizate ar trebui să fie concepute pentru a fi funcționale și, în același timp, accesibile și accesibile pentru a fi utilizate și în țările cu venituri mici și medii.
Digitalizarea sectorului sănătății progresează rapid printr-o integrare treptată a senzorilor de diagnosticare la punctul de îngrijire și a platformelor de calcul conectate în rutina de zi cu zi a pacienților. În prezent, senzorii personali mobili și portabili, așa-numitul Internet of Things (IoT), pot măsura, printre altele, funcționarea, respirația, biomarkerii din transpirație și chiar să evalueze starea emoțională a individului. Semnalele transmise din IoT pot fi primite, cuantificate și vizualizate cu ajutorul, de exemplu, a unui smartphone standard. Aceste posibilități digitale permit un tip complet nou de interfață om-mașină în sectorul sănătății. Există deja un număr tot mai mare de soluții digitale care oferă vizite virtuale la medici, bazate pe o comunicare bazată pe aplicație între pacient și medic. Chiar și studiile clinice devin din ce în ce mai virtuale. În această revoluție digitală, cea mai slabă verigă dintr-un lanț este produsul medicamentos. Acest lucru se datorează faptului că opțiunile pentru trasabilitatea acestuia, verificarea pe doză și integrarea sa în platformele digitale de sănătate existente sunt limitate. Pentru a putea oferi o îngrijire cu adevărat personalizată, este nevoie de o schimbare holistică în sectorul sănătății – iar un element cheie în această schimbare va fi modul în care proiectăm și fabricăm PDDS. Modelul actual de producție în masă a produselor medicamentoase nu permite personalizarea, în timp ce modificarea produsului pe baza nivelului genomic, metabolic și de activitate al pacientului individual necesită implementarea principiilor personalizării în masă.
(sursa sciencedirect.com : Integration of personalized drug delivery systems into digital health)
Produse naturiste personalizate
Pacientii care aleg medicina alternativă, ca mijloc de a descoperi multiplele virtuți terapeutice ale remediilor aparent simple, oferite cu atâta generozitate de către Dumnezeu, în special țării noastre, vor fi sfătuiți și ghidați de noi să urmeze cu CONSECVENȚĂ un tratament COMPLET NATURAL, eficient și lipsit de efecte secundare.
Veți descoperi uriașa și ancestrala putere curativă conținute în plantele medicinale!
Acest articol este un advertorial.
Pentru detalii suplimentare și comenzi vă rugăm să accesați website-ul menționat în articol.
Arhivă editor: PUBLICITATE