Ce trebuie să știi despre neutrofilele din organism
Neutrofilele reprezintă un tip de globule albe. Acestea sunt produse de măduva osoasă și se găsesc în organismul uman, reprezentând 50% până la 70% dintre celulele albe din sânge.
Neutrofilele din organism sunt o parte importantă a sistemului imunitar, întrucât distrug bacteriile și ciupercile. Atunci când există orice tip de leziune, ele intervin pentru a lupta contra infecției.
Ce rol au neutrofilele?
Atunci când medicul suspectează o modificare îngrijorătoare a numărului neutrofilelor din sânge, poate solicita efectuarea unei hemoleucograme complete. Acest lucru este util în următoarele cazuri:
- pentru a diagnostica o afecțiune;
- cu scopul de a identifica sursa ori cauza unor probleme medicale;
- pentru a monitoriza starea de sănătate, în cazul existenței unei afecțiuni sau pe fondul unui tratament pe bază de chimioterapie.
Când este prea crescut numărul neutrofilelor?
Atunci când numărul neutrofilelor crește prea mult, condiția poartă numele de „neutrofilie”, iar în cazurile în care apare ca un răspuns al unor afecțiuni sau infecții, se numește „neutrofilie reactivă”.
Cauzele neutrofiliei reactive pot fi:
- infecțiile de natură bacteriană;
- inflamațiile cronice de tip neinfecțios (cum sunt afecțiunile reumatismale), vasculitele, afecțiunile inflamatorii intestinale;
- rănile tegumentelor sau la nivelul organelor;
- tumorile maligne;
- infarctul miocardic acut;
- traumatismele;
- exercițiile fizice intense;
- steroizii;
- fumatul (indiferent că este activ sau pasiv).
Neutrofilia poate apărea și pe fondul prezenței unei afecțiuni hematologice, de exemplu, un tip de leucemie, trombocitemie esențială, policitemie vera sau o afecțiune ereditară.
Numărul tuturor celulelor albe crește și pe durata sarcinii, astfel că este o situație comună ca neutrofilele să fie mai numeroase în acea perioadă, fără să fie prezentă o infecție sau o inflamație. Cu toate acestea, medicul trebuie să monitorizeze numărul lor.
Când scade prea mult numărul acestora?
Condiția în care numărul neutrofilelor este scăzut poartă numele de „neutropenie”. Una dintre cauzele comune ale apariției acesteia este administrarea unor tratamente medicamentoase, de pildă, chimioterapie. Pot exista însă și alte cauze ale neutropeniei:
- aplazia medulară sau anemia aplastică, ce presupune insuficiența măduvei osoase;
- HIV/SIDA;
- hepatita;
- afecțiuni autoimune;
- tulburări congenitale;
- sindroame mielodisplazice;
- leucemie acută.
În ce constă tratamentul?
Medicul va stabili o schemă personalizată pentru echilibrarea valorilor neutrofilelor. Mai întâi, va determina care este cauza pentru care neutrofilele au valori anormale (număr prea mic sau prea crescut), apoi o va trata.
Medicație
În cazul neutrofiliei, tratamentul poate consta, după caz, în administrarea de antibiotice, antiinflamatoare, chimioterapie, terapie de hidratare intravenoasă, stoparea sau ajustarea altor tratamente.
Pentru neutropenie, medicul poate recomanda administrarea de substanțe imunomodulatoare, imunoglobuline, factori de stimulare a coloniilor, transplant de măduvă osoasă ori transplant de celule stem, injecții ce au rolul de a preveni infecțiile.
În cazurile severe de neutropenie, medicul trebuie să monitorizeze pacienții în cadrul spitalului și să le administreze antibiotice, cu scopul de a reduce apariția infecțiilor severe și al complicațiilor.
Dietă adecvată
Pentru neutropenie, medicul poate recomanda și abordarea unei alimentații bogate în
- produse lactate;
- carne (mai ales de pasăre, ficat de vită, pește);
- ouă;
- pâine, cereale fortificate, produse care conțin drojdie și care sunt fortificate;
- legume care au frunzele închise la culoare, precum broccoli și sparanghel;
- fasole;
- nuci;
- fructe, mai ales citrice.
Alte recomandări
Pe lângă medicație specifică și dietă adecvată, medicul poate face și alte recomandări pentru echilibrarea valorilor neutrofilelor în organism: evitarea efortului crescut, reducerea nivelului de stres, identificarea și tratarea cauzelor ce duc la apariția simptomelor de oboseală, febră, slăbiciune.
Efectuarea analizelor de rutină este foarte importantă, deoarece medicul poate observa din timp dacă sunt modificări ale nivelului neutrofilelor și dacă este cazul administrării unei scheme de tratament.
Acest articol este un advertorial.
Pentru detalii suplimentare și comenzi vă rugăm să accesați website-ul menționat în articol.
Arhivă editor: PUBLICITATE