Rehau ne învață cum se montează corect o fereastră

REHAU a lansat site-ul Codul bunelor ferestre – ghidul celor care vor să știe ce trebuie să aștepte de la o fereastră

REHAU doreste să vină în întâmpinarea celor care își schimbă ferestrele din profile PVC cu informațiile necesare privind buna funcționare a acestora. Astfel, vizitatorii vor învăța ce înseamnă o fereastră de calitate, care sunt componentele acesteia și ce etape trebuie parcurse pentru a o obține.

Site-ul este structurat în două secțiuni principale, „Realizarea unei ferestre” și „Montajul unei ferestre”. In prima parte sunt prezentate principalele operațiuni executate în fabrică, de realizarea corecta a acestora depinzând utilizarea în bune condiții și estetica tâmplăriei. Operațiunile sunt explicate și le este descrisă importanța pentru funcționarea ulterioară a ferestrelor și ușilor, iar, pentru o cât mai bună înțelegere, REHAU pune la dispoziția vizitatorilor filmul „Cum se realizeaza corect o fereastră”.

A doua secțiune a site-ului www.codulbunelorferestrerehau.ro este dedicată montajului unei ferestre cu profile PVC, precum și recomandărilor REHAU privind operațiunile necesare și elementele constructive de luat în considerare. In filmul „Cum se montează corect o fereastră”, sunt prezentate câteva cazuri de montaj și sunt ilustrate aspecte tehnice esențiale pentru buna funcționare a ferestrei.

Pregătirea golului
Toate laturile golului interior trebuie să aibă planeitate şi să fie în unghi drept; eventualele spărturi apărute în zid prin îndepărtarea tâmplăriei vechi trebuie reparate. Montajul unei ferestre pe un perete reparat este mai sigur şi mai rapid. Montajul unei ferestre poate fi realizat în orice anotimp. În perioadele reci, însă, pentru repararea zidului se vor folosi materiale speciale, adecvate temperaturilor scăzute.

Pregătirea ramei

Înainte de începerea operaţiunilor, montatorul trebuie să se asigure că profilele sunt prevăzute cu găuri de drenaj şi de ventilaţie şi că acestea nu sunt obturate şi, dacă fereastra a fost prevăzută cu solbanc la partea inferioară, să se verifice existenţa acestuia. Se masoară golul şi rama. Diferenţa de lungime pe fiecare parte, orizontal şi vertical, trebuie să fie de 10-15 mm. Poziţionarea ramei în interiorul golului se realizează cu ajutorul penelor de montaj şi, bineînţeles, cu ajutorul nivelei. Utilizarea acestora garantează montarea plană. Diblurile/şuruburile de fixare se montează sus şi jos pe verticală, la 150 mm de colţurile interioare ale ramei şi apoi la 700 mm între ele perimetral. Dacă fereastra include şi montanţi verticali, se introduce câte un diblu/şurub de fixare la 150 mm faţă de aceştia, sus şi jos.

Se fac măsurători, se găureşte zidul (nu şi în cazul pereţilor din BCA) conform distanţelor stabilite, iar apoi se montează rama fixă cu ajutorul diblurilor sau şuruburilor pentru montaj specifice tipului de zid. Ulterior, se scot penele de pe trei laturi. Este recomandat să nu scoateţi penele din partea inferioara a ramei.

Cercevelele

Şi în cazul cercevelelor este necesar să se verifice dacă există găuri de drenaj şi de ventilaţie şi dacă acestea nu sunt obturate. Cercevelele sunt prevăzute din fabrică cu feroneria respectivă (mecanismele de acţionare), precum şi cu balamale care se vor fixa/cupla în corpul balamalelor montate pe profilul ramă.

Etanşarea rostului ramă-perete

Etapa de etanşare a rostului dintre ramă şi perete, în cazul folosirii benzilor precomprimate sau a foliilor speciale de etanşare, se realizează înainte de fixarea ramelor în golul ferestrelor. Pe exteriorul ramei fixe, în grosimea acesteia sau în zona de contact cu zidul (ţinând cont şi de forma zidului la exterior), se aplică perimetral banda de etanşeizare precomprimată (aleasă în funcţie şi de mărimea golului dintre zid şi rama ferestrei) sau folia de montaj specială pentru exterior (permeabilă la vapori şi impermeabilă la apă). În cazul folosirii foliilor de montaj, acestea trebuie pliate în zona colţurilor ferestrei pentru a putea fi aplicate uşor pe zid. Foliile sau/şi banda precomprimată se lipesc pe ramă înaintea introducerii acesteia în golul de montaj. Se introduce spuma (nu în exces), iar după un scurt timp, se curaţă eventualul surplus de spumă şi se lipeşte folia de etanşare pentru interior (impermeabilă şi la vapori şi la apă) pe suprafaţa zidului. Aceasta va asigura o foarte bună etanşare perimetrală a ferestrei la interior. Ulterior aceste folii se pot tencui, vopsi etc. Vă atragem atenţia că folosirea exclusivă a spumei de montaj este insuficientă. Cauza: aceasta nu este foarte rezistentă în timp dacă nu este protejată. Rolul de termo- şi de hidroizolare este preluat de foliile de etanşare de interior/exterior şi/sau de benzile de etanşare precomprimate.

Etanşeizarea ramelor, implicit şi a rostului de montaj, ca şi etanşeizarea glafurilor (prezentată în paginile următoare), sunt etape esenţiale ale montajului ferestrei, iar realizarea corectă a acestora este determinantă pentru calitatea generală a ferestrei Dumneavoastră.

Glafurile

Este recomandată consultarea în paralel a specialiştilor firmei care realizează montajul ferestrelor şi a firmei de construcţii care va realiza finisarea golurilor după montaj. În practică sunt întâlnite diverse situaţii de montaj, iar pentru asigurarea etanşeităţii construcţiei este necesară evaluarea corectă a acestora.

Glaful interior (în cazul folosirii solbancului) se va introduce sub rama ferestrei până în profilul solbanc şi se va lipi (cu adeziv special sau pe un pat de mortar) pe zid. Se va etanşa cu silicon, pe toată lungimea, în zona de contact a acestuia cu rama ferestrei. Glaful interior poate fi fabricat din materiale diverse: lemn, plastic, materiale compozite, marmură.

Glafurile exterioare se montează prin clipsare sub ramă şi pe solbanc, iar apoi se fixează de acesta cu ajutorul unor şuruburi autofiletante. La capete se vor monta capace. Se etanşeizeaza cu silicon zona de contact între tâmplărie şi glaf, în cazul în care nu este utilizat profilul solbanc. Trebuie evitată obturarea găurilor de drenaj de la exterior. Se recomandă, utilizarea solbancului.

Geamul

Geamul termoizolant se va monta în cercevea sau în ramă, în cazul geamurilor fixe. Montajul constă în operaţia de calare a geamului prin utilizarea unor port cale şi cale de diferite grosimi. Acestea se dispun la anumite distanţe, în funcţie de tipul de deschidere al canatului mobil (batant, oscilobatant etc), la interior, între panoul de sticlă şi profilul PVC, pe fiecare latură, în număr suficient pentru a asigura o deschidere/închidere uşoară a canatului mobil.

Operaţia de montare a geamului se încheie cu fixarea perimetrală a baghetelor pe cercevea sau pe ramă (în cazul geamurilor fixe), baghete corespunzătoare grosimii geamului termoizolant, şi care sunt tăiate la dimensiuni din fabrică. Bagheta se montează astfel: mai întâi se introduc capetele în locaşul predefinit, iar apoi se fixează şi restul baghetei prin batere uşoară cu un ciocan de cauciuc. Se va începe cu laturile cu dimensiuni mai mici. În final, baghetele trebuie să se îmbine perfect la colţuri, iar garnitura care face corp comun cu bagheta trebuie să fie perfect întinsă.

Reglajul

La reglajul final se verifică funcţionarea mecanismelor de închidere-deschidere a mânerului.

Ochiurile mobile nu trebuie să se deplaseze în nicio direcţie atunci când sunt lăsate în poziţie intermediară. Acest lucru indică faptul că tâmplăria este perfect verticală.

Recepţia

La recepţie, este recomandat să verificaţi şi Dumneavoastră funcţionarea ferestrei. Spre exemplu, mânerul trebuie să fie uşor de manevrat, fereastra deschisă nu trebuie să se închidă singură, iar garniturile trebuie să fie bine poziţionate (şi nu întrerupte). După recepţie, va fi necesar să refaceţi finisajul zidului în jurul ferestrei. Este recomandat să îndepartaţi folia de protecţie a profilelor în cel mult trei luni de la montajul ferestrei (ideal, imediat după terminarea reparaţiilor şi finisajelor) deoarece diferenţele de temperatură pot duce la sudarea sa de profil şi, în final, la un aspect neîngrijit al ferestrei.

tamplarie pvc vrancea
OMEGA TAMPLARIE - Focsani, Vrancea

Executăm tâmplărie termoizolantă din anul 2003 și suntem în acest moment unul dintre liderii pieței din Vrancea și din județele limitrofe. Experiența acumulată în acești ani se regăsește în calitatea de top a produselor noastre.

In prezent, OMEGA TAMPLARIE face parte din casele a zeci de mii de români in forme și modele variate, oferindu-le confortul și siguranța de care au nevoie.

Website: www.omegatamplarie.ro

Arhivă editor:
© Vrancea.com.ro