În cât timp se poate reumple un puț

08.09.2020

Dupa ce am forat un put care este asezat corespunzator, in locul potrivit si conceput pentru a furniza apa potabila, daca este posibil, teoretic, ar trebui ca acesta sa nu se goleasca vreodata, doar daca este inconjurat de puturi care au ca sursa de apa subterana acelasi izvor.

put

Dar pentru a avea un put foarte bun, o fantana foarte buna, trebuie ca putul respectiv sa intruneasca mai multe conditii, anume cunoasterea foarte buna a solului din respectiva zona, asa incat sa stim care sunt deficientele locului respectiv, tipul de sol, pietros sau nu, asa cum zona Prahovei este recunoscuta ca fiind cu piatra; de asemenea, trebuie sa cunoastem daca exista strat de pietris sau nisip ori argila sau namol, in cazul zonei de campie sau vai. Un alt aspect important este sa intelegem care este nevoia exacta a solicitantului privind fantana, anume volumul dorit, cat de frecvent va fi folosita respectiva fantana. Ne intereseaza, deci, locatia, diametrul putului, cat de adanc sa fie acesta si, astfel, putem sa proiectam pompa special pentru capacitatea putului.

O modalitate comuna e a aprecia cat de des se reumple putul este aceea de a face un test cu ajutorul caruia se masoara continuu care este consumul in conditii de folosire normala si constanta. Dupa ce apreciem acest lucru, in conditiile unui strat subteran de roci productiv, probabil ca nivelul apei va scadea, chiar daca veti continua sa folositi pompa.

Ceea ce masuram initial, nivelul apei initial, se poate numi “static” iar cel din timpul pomparii, se numeste “pompare”. Astfel, aceasta diferenta ne poate arata eficienta fantanii. Mai exista si alta metoda de testare, anume verificarea vitezei cu care se reumple putul dupa ce oprim pompa, stabilindu-se, astfel, curba de reumplere. Oricate teste am efectua, acest aspect se realizeaza in conditii meteo normale, dar sunt factori, precum seceta, care ne pot modifica regula.

publicitate vrancea
Advertoriale

Acesta articol este un advertorial.

© Vrancea.com.ro