Dezavantaje reale și imaginare ale încălzirii prin pardoseală

Discutiile despre dezavantajele reale si cele imaginare ale incalzirii prin pardoseala sunt urmate intotdeauna de cele despre avantajele acestui sistem modern de incalzire.

Piata sistemelor de incalzire pentru imobile a fost efectiv bulversata de dezvoltarea exponentiala privind sistemele de incalzire in pardoseala, greu de anticipat in trecut. Chiar daca se discuta din ce in ce mai des despre aceste sisteme de incalzire, atat in randul specialistilor cat si in cel al clientilor finali, acestea se axeaza mai mult pe dezavantaje si mai putin pe avantaje. Unele dezavantaje sunt reale. Altele sunt imaginare.

incalzire pardoseala

Dezavantaje reale

  • Principalul dezavantaj il reprezinta pretul acestui sistem nou de incalzire, deoarece pentru un imobil, o comparatie de pret intre cheltuiala privind dotarea imobilului cu instalatie de incalzire in pardoseala si o instalatie cu calorifere poate demonstra foarte usor ca investitia in sistemul de incalzire in pardoseala poate fi si de 10-15 ori mai mare comparativ cu sistemul de incalzire cu calorifere;
  • Un alt dezavantaj il reprezinta as-zisul deranj, deoarece timpul de executie in cazul unei instalatii de incalzire in pardoseala este de 3-5 ori mai mare comparativ cu timpul de executie a lucrarilor in cazul unui sistem de incalzire cu radiatoare a imobilului. Acest lucru este valabil numai daca beneficierul respectiv doreste sa realizeze instalatia d eincalzire in pardoseala la un imobil nou construit, deoarece daca imobilul este deja realizat, si are in dotare o instalatie de incalzire cu calorifere, asa cum se intampla cel mai des, montarea unei instalatii de incalzire in padoseala este un adevarat dezastru, deoarece in afara de lucrarile necesare unui imobil nou construit, in cazul unui imobil finalizat, trebuie modificata tamplaria la usi datorita ridicarii cotei podelei, etc. Acest lucru face ca in aproape toate cazurile, beneficiarii aflati in situatia de mai sus, sa renunte la a mai dori sa monteze o instalatie de incalzire in pardoseala.
  • Un alt dezavantaj al sistemelor de incalzire in pardoseala il reprezinta faptul ca greutatea sapei obliga la o podea foarte rezistenta, de preferinta un planseu din beton si in consecinta acest sistem de incalzire nu se poate monta la etajele care au pardoseala pe grinzi din lemn

Dezavantaje imaginare

Umbla prin folclor foarte multe povesti despre faptul ca sistemele de incalzire in pardoseala ar produce probleme circulatorii datorita caldurii planseului de pardoseala, ca aceasta caldura a planseului ridica in aer praf si bacterii si ca acest sistem de incalzire nu ar putea face fata atunci cand afara este foarte frig si ar mai necesita si cateva calorifere de ajutor…etc

Sa le luam pe rand:

  • Incalzirea in pardoseala ar produce probleme circulatorii datorita caldurii planseului de pardoseala. Afirmatia este complet eronata deoarece pardoseala in cazul utilizarii acestui sistem de incalzire are o temperatura de cca 26-28 grade Celsius avand in vedere faptul ca temperatura maxima utilizata pentru un astfel de sistem de incalzire corect executat este de 35 grade Celsius. Acesta temperatura a pardoselii este inferioara temperaturii corpului uman si in consecinta nu produce o incalzire a zonei de contact care sa provoace anumite efecte. La aceasta temperatura, senzatia resimtita la atingerea gresiei de pe pardosesala este identica cu senzatia de atingere a lemnului finisat. Este bine stiut faptul ca senzatia de rece apare atunci cand atingem un corp care are 2 caracteristici: este rece si este un bun conducator termic, care genereaza astfel extractia caldurii din corp prin suprafata de contact prin fenomenul de conductibilitate termica.
  • La atingerea gresiei cu temperatura de 26-28 grade Celsius, nu apare nici o pierdere termica prin suprafata de contact care sa genereze o senzatie de rece si nici un transfer termic de la gresie la corpul uman prin suprafata de aringere deoarece temperaturile sunt sensibil egale.De aici apare senzatia de lemn finisat atica o atingere placuta, extrem de usor racoroasa, precum atingerea parchetului intr-o camera bine incalzita.In consecinta, neexistant transfer termic la atingere nu pot exista nici efecte ale unui transfer termic.
  • La sistemele de incalzire in pardoseala, caldura planseului ridica in aer praf si bacterii. Afirmatia este absolut eronata deoarece la sistemele de incalzire in pardoseala, incalzirea se realizeaza prin radiatie si nu prin convectie. Incalzirea prin convectie inseamna incalzirea prin miscari ale maselor de aer. Acest lucru se realizeaza la calorifere si ventilo-convectoare unde radiatorul are o temperatura foarte ridicata (55-60 grade Celsius) iar aerul in contact cu radiatorul devine fierbinte si mult mai usor, fapt care ii genereaza o miscare ascensionala, in timp ce alte mase de aer rece din incapere ii iau locul. Se creeaza astfel miscari circulare de aer (convectie) care realizeaza incalzirea imobilului, antrenand praf, bacteriii etc. In cazul incalzirii prin pardoseala, aerul aflat in contact cu pardoseala nu are cum sa se incalzeasca pana la temperaturi peste 40 grade Celsius, care sa genereze miscari ascensionale de aer (convectie), deoarece pardosela are temperatura de 26-28 grade Celsius. In consecinta, nu apar nici un fel de miscari ascensionale de aer (convectie), iar incalzirea incintei se realizeaza prin radiatie termica, in acest mod asigurandu-se o temperatura constanta in toata camera, spre deosebire de incalzirea cu calorifere la care langa calorifer „mori de caldura” iar la usa „mori de frig”.
  • Sistemul de incalzire in pardoseala nu ar putea face fata atunci cand afara este foarte frig si ar mai necesita si cateva calorifere de ajutor. Absolut fals. Incalzirea in pardoseala (in cazul in care este corect executata) are capacitatea de a asigura mai multa caldura intr-o camera decat ar putea asigura un calorifer mare cat tot perimetrul camerei ! ata caloriferul cat si planseul in care se afla sistemul de incalzire in pardoseala, emit enrgie termica. Cu cat suprafata radianta este mai mica, cu atat temperatura agentului de incalzire trebuie sa fie mai mare. Se poate foarte usor realiza o sauna cu ajutorul sistemului d eincalzire in pardoseala.Ca un spirit de gluma privind puterea celor doua sisteme de incalzire, diferenta dintre ele ar fi la fel cu diferenta de putere intre un tractor si o caruta, puse sa traga in sensuri opuse.

Principalul avantaj consta in reducerea cheltuielilor privind incalzirea cu 35-50% datorita posibilitatii de a se conecta cu randament maxim si cheltuieli minime de incalzire cu sistemele moderne de incalzire, respectiv cu pompele de caldura si centralele termice in condensatie, care ofera randamente maxime, pentru temperaturi scazute ale agentului termic

pompe caldura asg
Pompe căldură ASG

Pompele de căldură ASG sunt pompe de căldură cu utilizare apă-apă (sau pompe de căldură sol-apă), caracterizate printr-un înalt grad de fiabilitate garantat de producător în baza componentelor de înaltă calitate utilizate în construcția echipamentului.

Website: www.pompecalduraasg.ro

Arhivă editor:
© Vrancea.com.ro