Cum se calculează corect performanța unei pompe de căldură

Performanța unei pompe de căldură nu se bazează pe vorbe, ci pe datele înregistrate de către un contor de energie electrică și unul de energie termică.

Cum se obține performanța unei pompe de căldură

Cum era și firesc, din ce în ce mai multe familii au început să capete încredere în pompele de căldură. Din discuțiile cu diverse persoane care au apelat recent la sprijinul nostru am înțeles că primele impresii pe care le aveau despre pompele de căldură se bazau pe părerile unor prieteni care și-au instalat astfel de sisteme de încălzire. Au comparat spațiul locativ cu cheltuielile de încălzire, fără să ia în calcul particularitățile fiecărui imobil și performanța pompei de căldură.

Când intenționăm să comparăm ceva este esențial să fim foarte atenți ce comparăm. Putem întâlni un imobil cu pierderi foarte foarte mari de căldură și o pompă de căldură performantă, dar și un imobil cu pierderi foarte mici dar cu o pompă de căldură medie calitativ. Se poate să avem un imobil cu pierderi mici de căldură și o pompă de căldură performantă? Da. Se poate.

Performanța unei pompe de căldură nu se bazează pe senzația subiectivă de confort termic sau pe particularitățle unui imobil. Performanța unei pompe de căldură este un simplu raport dintre două valori care se pot obține cu ajutorul a două contoare de energie, pentru o anumită perioadă.

Dorim să vă învățăm cum să vă protejați de cei care vă promit pompe de căldură cu performanțe foarte mari și ce să le răspundeți prietenilor care vă întreabă care este performanța pompei dvs de căldură.

Una dintre cele mai frecvente greșeli întâlnite este compararea facturii la energia electrică cu suprafața imobilului. Raportul dintre cele două valori nu are nici cea mai mică relevanță asupra performanței pompei de căldură.

În factura de curent sunt și alți consumatori electrici existenți în imobil. Vă dăm un singur exemplu elocvent- aceste calcule se fac de regulă în perioada sezonului rece. În această perioadă putem avea familii care își păstrează ritmul din timpul verii (se culcă foarte târziu – țin luminile aprinse în toată casa / stau mai mult acasă în fața tv-ului deoarece afară este frig) și familii în care toți membrii se culcă simultan cu găinile (unele chiar pentru a face economie de curent). Totodată, această perioadă se suprapune parțial cu Sfintele Sărbători de Iarnă – perioadă în care unele familii își împodobesc toată casa, și afară și în interior, cu diverse instalații cu luminițe. Am întâlnit comunități în care localnicii se întreceau între ei care are casa mai frumos ornată. Era foarte frumos, dar … și facturile la curent erau pe măsură.

Suprafața imobilului nu este nici ea relevantă. Putem avea un imobil construit din cărămidă sau din bca. Tâmplăria poate fi cu geam simplu sau triplan. La intrare putem avea vidvang. Imobilul poate fi sau nu expus unui curent de aer rece, se poate afla permanent sau nu în umbra altor imobile. Se poate afla într-o zonă umedă sau într-una uscată. Poate dispune de un sistem de încălzire prin pardoseală sau cu calorifere. Poate avea izolația exterioară de 5 cm sau de 15 cm. Cumulate, toate aceste particularități influențează decisiv energia termică necesară pentru a încălzi o anumită suprafață. Pe scurt, cu energia termică cu care o familie încălzește dormitorul și baia, o altă familie poate încălzi tot parterul format din două dormitoare, baie, bucătărie și living.

Cum se calculează coeficientul de performanță (COP) al unei pompei de căldură

Orice beneficiar de pompă de căldură îi poate calcula singur coeficientul de performanță pentru un anumit interval de timp. Trebuie doar să solicite instalarea următoarelor echipamente suplimentare:

  • contor de energie electrică – se montează în amontele tabloului de comandă al pompei de căldură, va contoriza și va putea afișa consumul de energie electrică instant și / sau cuantificat după o perioadă de timp prestabilită;
  • contor de energie termică – se montează pe tubulatura de tur și retur din pompa de căldură, va contoriza și va putea afișa producția de energie termică a pompei de căldură instant și / sau cuantificat după o perioadă de timp.

Coeficientul de performanță (COP) al unei pompei de căldură, pentru o perioadă de timp setată pentru analiză, este raportul dintre cantitatea de căldură furnizată de pompa de căldură (valoare citită pe monitorul contorului de energie termică) și valoarea consumului de energie electrică (valoare citită pe monitorul contorului de energie electrică) pentru aceeași perioadă de timp.

De exemplu, să presupumen că în luna decembrie consumul de energie electrică afișat de contorul de energie electrică a fost de 775 kW iar producția (consumul) de energie termică afișat de contorul de energie termică pentru aceeași perioadă a fost de 3.585 kW. În aceste condiții, COP mediu de funcționare a pompei de căldură a fost de 3.585 / 775 = 4,62.

pompe caldura asg
Pompe căldură ASG

Pompele de căldură ASG sunt pompe de căldură cu utilizare apă-apă (sau pompe de căldură sol-apă), caracterizate printr-un înalt grad de fiabilitate garantat de producător în baza componentelor de înaltă calitate utilizate în construcția echipamentului.

Website: www.pompecalduraasg.ro

Arhivă editor:
© Vrancea.com.ro