Cum putem fi induși în eroare cu COP-ul performant al unei pompe de căldură

Potențialii beneficiari ai unei pompe de căldură pot fi induși cu ușurință în eroare prin specificarea unor performanțe obținute în condiții ce nu vor putea fi întâlnite în realitate.

Coeficientul de performanță (pe scurt COP) al unei pompe de căldură este cu atât mai mare cu cât diferența dintre temperatura agentului termic și temperatura „sursei reci” este mai mică. Pentru a putea înțelege teoria din spatele acestei afirmații este nevoie de câteva cunoștințe minime de matematică și fizică. Este foarte ușor să afirmi că o anumită pompă de căldură nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor. Mai ales atunci când această observație este și motivată. Mai greu este să înțelegem unde anume am greșit. Pe ce ne-am bazat când am ales modelul respectiv de pompă de căldură? Pe comentariile unor prieteni anonimi de pe rețelele de socializare? Pe caracteristici tehnice oferite de către producător? Pe discuțiile personale cu un beneficiar al acestei surse de încălzire?

Din păcate, capacitatea din ce în ce mai redusă de înțelegere a unor formule fizice este cunoscută inclusiv de către producătorii pompelor de căldură.

Dacă un producător (ipotetic) de pompe de căldură ar dori să-și crească vânzările prin inducerea în eroare a posibililor beneficiari, își va configura pompa de căldură să producă apă caldă la o temperatură foarte mică (de exemplu 25⁰C), și își va alimenta vaporizatorul în calitate de „sursa rece” cu apă la o temperatură mult mai mare decât se poate găsi în natură (de exemplu de 20⁰C – 22⁰C). În aceste condiții, el va putea demonstra cu ușurință faptul că pompa de căldură realizează un COP de 8. Un COP obținut în realitate. Valoarea acestuia nu poate fi pusă la îndoială. Trucul, dacă poate fi numit astfel, ține de condițiile în care acesta a fost obținut. Condiții absolut imposibil de întâlnit în practică (temperatura „sursei reci” = 20⁰C – 22⁰C și temperatura agentului de încălzire = 25⁰C).

Această situație nu va putea fi întâlnită niciodată în practică deoarece cu apa caldă la 25⁰C nu se va putea niciodată încălzi un imobil. Totodată, nu va fi găsită niciodată la dispoziție, în natură, o „sursă rece” cu temperatura de 20⁰C – 22⁰C – excepție rarisimă când există în zonă o sursă termală.

COP-ul real al unei pompe de căldură poate fi determinat doar în condiții de utilizare cât mai apropiate de realitate – la o temperatură a „sursei reci” cuprinsă între 10⁰C – 13⁰C și o programare a temperaturii apei calde pentru încălzire de circa 48⁰C.

Ca o idee generala, valoarea maximă a COP obținut de cele mai performante pompe de căldură apă – apă (varianta de performanță maximă), pentru un sistem de încălzire în pardoseală care reclama o temperatura a agentului termic de cca 35⁰C, este în jurul valorii de 5 – 5,5. Aceasta înseamnă că pompa de căldură produce cca. 5 – 5,5 kw termici pentru fiecare kw de energie electrică absorbit din rețea.

Vă recomandăm articolul Adevărul despre consumul energetic al pompelor de căldură unde am detaliat acest subiect.

Sfatul nostru este ca, acolo unde găsiți oferte pentru pompe de căldură care asigură un COP sensibil mai mare de 5, să fiți foarte prudenți privind condițiile obținerii acestei valori pentru COP.

pompe caldura asg
Pompe căldură ASG

Pompele de căldură ASG sunt pompe de căldură cu utilizare apă-apă (sau pompe de căldură sol-apă), caracterizate printr-un înalt grad de fiabilitate garantat de producător în baza componentelor de înaltă calitate utilizate în construcția echipamentului.

Website: www.pompecalduraasg.ro

Arhivă editor:
© Vrancea.com.ro