Cum decodificăm parametrii unei anvelope?

12.09.2020

Pentru ochiul necunoscator, peretele lateral al unei anvelope poate arata ca un set complicat de numere, litere si simboluri lipsite de sens. Ascunsă printre acestea este dimensiunea anvelopei. Dar cum arată și, mai important, ce înseamnă?

anvelope

Dimensiunea anvelopei poate citi astfel: P195 / 55 R16 87 V. Este foarte ușor de utilizat, dar, atunci când știi ce înseamnă totul, îți vei da seama că îți oferă informații utile despre construcția, dimensiunea și tipul anvelopei.

Lățimea secțiunii transversale

Primele trei numere, în acest caz 195, se referă la lățimea secțiunii anvelopei. Aceasta este măsurarea, în milimetri, de la peretele lateral al tirei la peretele lateral exterior.

Raportul de aspect

Raportul de aspect sau profil se referă la înălțimea peretelui lateral ca procent din lățimea secțiunii. În exemplul nostru, 55 înseamnă că înălțimea este egală cu 55% din lățimea de 195mm. Cu cât raportul de aspect este mai mare, cu atât va fi mai mare peretele lateral.

Tip de construcție

Litera R înseamnă că anvelopa este o construcție radială. Aproape toate anvelopele auto de iarna noi sunt radiale.

Rim

Numărul din dreapta tipului de construcție este diametrul jantei, măsurat în inci. În acest caz, este o roată de 16”. Caracterul final se referă la viteza maximă de utilizare.

Indice de încărcare

Numărul final este indicele de sarcină, adică sarcina maximă (în kg) pe care o poate transporta anvelopa.

Simbolul vitezei

Unde pot găsi dimensiunea cauciucului mașinii mele?

Veți găsi dimensiunea anvelopelor mașinii pe peretele lateral al anvelopelor, în manualul vehiculului dvs., precum și pe un autocolant lipit in zona ușii șoferului. Dacă nu sunteți încă sigur, vizitați cel mai apropiat dealer de anvelope pentru sfaturi.

publicitate vrancea
Advertoriale

Acesta articol este un advertorial.

© Vrancea.com.ro