Cerdac Cotești, o posibilă destinație de cazare lângă Focșani pentru cei pasionați de istorie

04.06.2018

Situat la aproximativ 10 km de municipiul Focșani, Cerdac Cotești oferă o experinta unică tututor celor care prețuiesc stilul brâncovenesc.

cazare focsani

Cuvintele nu pot cuprinde în ele senzația pe care o simți când te afli în preajma unui clădiri care păstrează stilul brâncovenesc. Rod al evoluției artistice și culturale din prima jumătate a secolului al XVII-lea, în bogăția declinărilor sale, acest stil arhitectonic se distinge prin expresivitatea conferită de volumele arhitectonice ale scărilor exterioare, ale foișoarelor sau loggiilor, care variază în mod pitoresc aspectul fațadelor.

Sistemul tradițional al decorării cu arcaturi de ciubuce mai este încă aplicat, dar ornamentica bogată a ancadramentelor, a coloanelor și a balustradelor trădează prin motivele vegetale compuse în vrejuri influența barocă. Proporțiile devin mai zvelte și mai armonioase, ele dovedesc o mai grijulie elaborare a planurilor. Atât decorul cât și spațiile libere, structurate de coloane, neagă masivitatea formelor arhitectonice; pridvorul deschis ajunge de exemplu a fi un element reprezentativ al clădirilor. Boltirea se face de obicei în semicilindru sau cu cupole semisferice. Decorul poate fi sculptat din piatră sau aplicat sub forma unor reliefuri din stuc. În decorația din piatră predomină motivele florale, în stuc sunt des întâlnite ornamente de tip oriental. (sursa wikipedia.org)

Din păcate, puțini vrânceni mai cunosc faptul că unul dintre arhitecții care au militat pentru promovarea si afirmarea valorilor arhitectonice nationale este un focșănean – Ion Mincu.

Născut în Focșani în 1852, Ion Mincu își începe formarea intelectuală sub influența unui peisaj arhitectonic cu elemente din stilul brâncovenesc. După ce a urmat Scoala de Arte Frumoase din Paris, unde a obținut premiul Societății Centrale a Arhitecților Francezi, inginerul Ion Mincu revine în România unde pune bazele stilului neoromânesc. Acest stil îmbină elemnete de arhitectură rurală (de unde preia elemente ca foișorul și cerdacul), elemente de arhitectură veche românească (de unde preia elemente ca ornamentația exterioară bogată și coloanele scurte) și elemente de arhitectură bisericească (de unde preia elemente ca planimetria curții interioare și folosirea stucăturii). Drept mulțumire pentru vocabularul plastic al arhitecturii româneşti lăsat moștenire generațiilor ulterioare de arhitecți români, Scoala Superioară de Arhitectură din București astăzi se numește Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”.

Se spune că fiecare clădire poate discuta cu cei care îi înțeleg graiul. Care îi recunosc elementele de arhitectură. Cerdac Cotești este una dintre ele. Construită recent într-o regiune în care au supravețuit câteva imobile care păstrează elemente originale de arhitectură brâncovenească, Cerdac Cotești așteaptă călătorii pasionați de istorie să-i treacă pragul.

cerdac cotesti
CERDAC COTESTI

Purtând parfumul stilului brâncovenesc, Cerdac Cotești este o pensiune cu restaurant care oferă confortul unui hotel rafinat în atmosfera unică din podgoria Cotești, județul Vrancea. Cu tradiție și rafinament ne întâmpinăm oaspeții cu acel sentiment cald și liniștitor pe care îl simți doar când ajungi acasă.

Website: www.cerdac-cotesti.ro

Arhivă editor:
© Vrancea.com.ro